Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

30 oktober: Dag van de Schurft bij GGD Groningen

Geplaatst op: 30 oktober 2023

Groningen, 30 oktober 2023

GGD Groningen brengt op maandag 30 oktober schurft opnieuw onder de aandacht. Met als motto ‘Dááág van de Schurft’ besteden we extra aandacht aan deze besmettelijke huidaandoening. De dagen worden korter, we zitten weer meer binnen en kruipen ’s avonds graag tegen elkaar onder een dekentje. Dat zijn ideale omstandigheden voor de schurftmijt om zich te verplaatsen van de ene naar de andere persoon. Bij 15 minuten huid-op-huid contact kan dit al gebeuren. Overspringen doet het beestje niet.

Denk je dat je schurft hebt? Ga naar de huisarts!

Schurft, of scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. De meest voorkomende klacht bij schurft is jeuk. Schurft gaat niet vanzelf over. Gerichte behandeling is nodig. De huisarts stelt de diagnose en geeft een behandeladvies. Naast het gebruik van medicijnen is het belangrijk om kleding en beddengoed te wassen. Mensen uit de directe omgeving moeten hetzelfde doen. Alleen zo zeggen we ‘Dááág tegen schurft’!

Informatie voor inwoners en zorgprofessionals

Bij GGD Groningen komen dagelijks vragen binnen over schurft. Inwoners van Groningen en ook zorgprofessionals kunnen contact opnemen via 050 367 4000. Bijvoorbeeld over de besmettelijkheid van schurft. Of over de behandeling. Of over mogelijke contacten met iemand met schurft.

Er is informatiematerialen beschikbaar voor inwoners, ook voor anderstaligen en mensen die laaggeletterd zijn. Ook is er materiaal voor zorgprofessionals.