Barbecue aan? Let op hygiëne en goede bereiding!
9 juni 2023
Eindelijk… de zomer is nu echt begonnen! En daar hoort een barbecue bij. Gezellig! Helaas leidt barbecueën soms ook tot een voedselinfectie. Wij geven je graag een aantal tips om dit te voorkomen.
Tips om een voedselinfectie te voorkomen
Hoe werk je schoon en veilig?
- Was je handen met water en zeep. Doe dit voor het klaarmaken van eten en ook als je rauw vlees hebt aangeraakt.
- Gebruik aparte snijplanken voor rauw vlees en rauwe groente.
- Was bestek tussendoor af of gebruik verschillende messen, vorken en barbecuetangen.
- Was ook groente altijd goed.
Hoe bewaar en verhit je het eten?
- Boodschappen gedaan? Zet alles zo snel mogelijk in de koelkast. In de warme auto kan het bederven.
- Zorg dat de temperatuur van de koelkast tussen de 4 en 7 graden is.
- Heb je eten dat snel bederft? Haal dit pas vlak voor gebruik uit de koelkast.
- Controleer of vlees en vis goed gaar is.
- Gooi eten weg als het 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan.
Toch ziek?
Een voedselinfectie gaat meestal vanzelf over. Belangrijk is om te blijven drinken! Daarmee voorkom je uitdroging. Eten hoeft pas weer als je trek krijgt.
Wanneer neem je contact op met de huisarts?
- als je diarree met bloed hebt
- als de klachten niet binnen 3 dagen over zijn
- als je twijfelt
- bij de eerste tekenen van uitdroging
Hoe herken je uitdroging?
Als je een of meer van deze symptomen hebt, kan er sprake zijn van uitdroging. Twijfel je? Overleg dan altijd met de huisarts.
- extreme dorst
- droge mond
- donkere urine
- niet of weinig plassen (minder dan 3 keer per dag)
- diepliggende ogen
- koude armen en benen
Meer informatie
- Meer informatie over voedselvergiftiging en hygiëne bij eten vind je op de website van het RIVM – Hygiëne bij eten.
- Heb je vragen? Bel 050 376 4000 en vraag naar ons team Infectieziektebestrijding.