Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Boekstartcoaches in Vinkhuizen en Oosterpark

Geplaatst op: 11 januari 2018

GGD Groningen gaat samen met het Groninger Forum in de wijken Vinkhuizen en Oosterpark starten met het project ‘BoekStartcoach’.

Wat is het programma ‘BoekStart’ precies?

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma om taalachterstanden te voorkomen. Het programma BoekStart voor baby’s is niet meer weg te denken uit de Nederlandse bibliotheken.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die ook als baby (jonger dan 8 maanden) al worden voorgelezen, later hoger scoren op taal. Al met vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat gemeten. Daarom wordt in Groningen BoekStart aan nieuwe ouders aangeboden. Nieuwe ouders krijgen een brief met een waardebon om een BoekStartkoffertje en een bibliotheekpas op te halen als het kindje drie maanden oud is. Binnenkort worden er in twee wijken ook BoekStartcoaches ingezet. In Groningen gaan we deze coaches inzetten op de consultatiebureaus in Vinkhuizen en in de Oosterpark.

Wat gaat de BoekStartcoach doen?

De BoekStartcoach is aanwezig op het consultatiebureau en gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Daarmee wil de BoekStartcoach het voorleesplezier promoten. De coach beantwoordt vragen over leesbevordering en mediaopvoeding. Meertalige ouders krijgen van de BoekStartcoach adviezen hoe meertaligheid in te zetten is bij het voorlezen. De BoekStartcoach heeft een eigen plek in de wachtruimte en is herkenbaar door de BoekStartmaterialen.