Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ van start

Geplaatst op: 5 februari 2019

Groningers zijn zich bewust dat koolmonoxide gevaarlijk is, maar slechts 26% heeft daadwerkelijk een melder in huis. Dat blijkt uit recente onderzoeken[1] van Brandweer Groningen. Een landelijke enquête[2] toont aan dat 85% van de mensen geen risico denkt te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Dat terwijl Brandweer Groningen wekelijks een CO-meting verricht en het bij ca. 1 op 13 daadwerkelijk een verhoogde concentratie koolmonoxide betreft. Niet voor niets dat landelijk de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ wordt gevoerd.

Alle hulp om de kans op CO-vergiftiging te verkleinen en het aantal slachtoffers terug te dringen, is nodig. Samen met Brandweer Nederland, Nederlandse Brandwonden Stichting, Veiligheidsregio Groningen en GGD Groningen maken we ons hier hard voor. Het zijn echter de Groningers zelf die de grootste hand hebben in het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

De meeste Groningers weten dat bootstelling aan koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, slaperigheid, verwarring, duizeligheid en versnelde hartslag. Een hoge concentratie kan zelfs leiden tot bewusteloosheid en de dood. Desondanks kiest slechts 26% van de Groningse huishoudens ervoor om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Een klein apparaatje dat letterlijk levens redt.

Koolmonoxidemelder redt levens

Alleen een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Als deze op de juiste plaats hangt en goed is onderhouden. Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Het is juist iets lichter dan lucht en stijgt met de warme lucht uit het verbrandingstoestel. Wanneer CO vrijkomt wil je uiteraard zo snel mogelijk worden gewaarschuwd. En niet dat het zich door je huis verspreidt. Plaats daarom een CO-melder aan het plafond in de ruimte van het verbrandingstoestel. In de overige ruimtes is ademhoogte de juiste plek.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Naast het plaatsen van een CO-melder aan het plafond en nabij het verbrandingstoestel adviseert de brandweer om het verbrandingstoestel jaarlijks te controleren en de woning 24 uur per dag 7 dagen per week te ventileren. Met deze eenvoudige maatregelen kan je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest, waar je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen en voorkomen, vind je op www.brandweer.nl/koolmonoxide

[1] Onderzoek ‘Rookmelderdichtheid 2018’ en online enquête Brandweer Groningen

[2] Online enquête ‘Koolmonoxide 2018’ Nederlandse Brandwonden Stichting