Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Cijfers Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe voor vijfde jaar op rij gestegen

Geplaatst op: 19 mei 2021

19 mei 2021

Het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe ontving het afgelopen jaar opnieuw meer meldingen dan in het voorgaande jaar. Het gaat om een stijging van 33 procent, blijkt uit cijfers van 2020. Het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe bestond in 2020 vijf jaar en wil dat komende jaren een maatschappelijke beweging in gang gezet wordt waarbij seksueel geweld bespreekbaar wordt gemaakt. Iedereen kan daaraan bijdragen.

Aantal meldingen
In 2020 kwamen in totaal 290 meldingen van seksueel geweld binnen bij het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Daarvan kwamen 200 meldingen uit Groningen en 90 uit Drenthe. Bij ruim 40 procent van het aantal meldingen had het seksueel geweld korter dan 7 dagen geleden plaatsgevonden. In beide provincies was minder dan 10 procent van de slachtoffers van het mannelijk geslacht. In Groningen was bijna 30 procent van de slachtoffers minderjarig, in Drenthe ruim 40 procent.

Niet langer een taboe
Seksueel geweld is een groot probleem binnen onze samenleving. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het thema. Het is belangrijk dat seksueel geweld uit de taboesfeer wordt gehaald. Zodat slachtoffers durven onthullen wat hen is overkomen. Want de gevolgen zijn groot en hulp is belangrijk. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de groep die jaarlijks seksueel geweld meemaakt vele malen groter is dan wordt gemeld.

Praat erover
Het doel van het Centrum Seksueel Geweld is om naast hulpverlening ook een maatschappelijke beweging in gang te zetten. Tot nu toe wordt er nog te weinig over het thema gesproken volgens Fetzen de Groot, coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe: ”Over seksueel geweld praten blijkt nog steeds erg lastig. Het raakt hevige emoties, zoals schaamte en schuld. Dit leidt tot handelingsverlegenheid”.

Neem de regie
Om het taboe te laten verdwijnen is het belangrijk dat het gesprek over seksueel geweld op meerdere plekken wordt gevoerd. Onder meer op scholen, sportclubs, in horecaondernemingen en in woon- en zorginstellingen. Het Centrum Seksueel Geweld ziet een belangrijke rol weggelegd voor Groningse en Drentse gemeenten, omdat het thema meerdere beleidsdomeinen van gemeenten raakt. Daarom roepen we gemeenten op om een regierol te pakken en seksueel geweld veel breder aan te pakken dan nu gedaan wordt.

Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe