Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Corona-vaccinaties GGD Groningen

Op vrijdag 15 januari 2021 start GGD Groningen in MartiniPlaza met het vaccineren tegen het coronavirus in Groningen. De grootste vaccinatieoperatie ooit. De eerste groep die GGD Groningen gaat vaccineren zijn zorgmedewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.

Door te vaccineren bescherm je jezelf, je familie, vrienden en kwetsbaren tegen het coronavirus. Zo krijgen wij corona elke dag meer onder controle, zodat we straks weer zonder afstand bij elkaar kunnen zijn.

Op maandag 21 december 2020 is het 1e coronavaccin, Pfizer/BioNtech, goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Op woensdag 6 januari 2021 is het 2e coronavaccin, Moderna, goedgekeurd door de EMA. Beide vaccins zijn wereldwijd getest bij tienduizenden mensen.

In onderstaande video wordt de veiligheid van beide coronavaccins uitgelegd.

Of bekijk de factsheet ‘Een goed werkend en veilig coronavaccin’

Pfizer/BioNtech
Het Pfizer/BioNtech-vaccin bestaat uit 2 prikken. De 2e prik volgt 3 weken na de 1e prik. Zeven dagen na de 2e prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. Uit onderzoeken blijkt dat dit vaccin minimaal 90 van de 100 mensen tegen het coronavirus beschermt.

In ‘Vaccin in het kort’ staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Moderna
Het Moderna-vaccin bestaat ook uit 2 prikken. Het verschil is dat de 2e prik 4 weken na de 1e prik volgt. Na 14 dagen ben je optimaal beschermd tegen het coronavirus met een effectiviteit van 94%.

Ook voor het Moderna-vaccin is er één A4 met de werking van het vaccin in begrijpelijke taal.

 

De corona-vaccinatielocatie (priklocatie) van GGD Groningen is in MartiniPlaza. De ingang is aan de voorzijde, aan de Leonard Springerlaan 2.
Routebeschrijving en info corona-vaccinatielocatie Groningen (pdf, 4 MB)

De corona-vaccinatielocatie is strikt gescheiden van de corona-teststraat; de ingang van de teststraat is aan de achterzijde van MartiniPlaza, aan de Expositielaan 9.

Wil je weten waar in Nederland nog meer corona-vaccinatielocaties zijn?
Bekijk de kaart of het overzicht (pdf, 580 kB).

Als je met de auto of de fiets/scooter/brommer naar de corona-vaccinatielocatie komt, kun je gratis parkeren. Auto’s kunnen gratis parkeren op de benedenverdieping van de parkeergarage. De parkeergarage is tegenover de hoofdingang van MartiniPlaza.

Op de vaccinatielocatie ga je lopend naar binnen. Een gastheer of -vrouw ontvangt je en verwijst je door naar een van de beschikbare vaccinatiekamers. Hier laat je je identiteitsbewijs (ID), je uitnodigingsbrief en het door jou al ingevulde gezondheidsformulier zien.

Nadat je de prik (vaccinatie) hebt gekregen, ga je naar de wachtruimte voor eventuele nazorg.
Dat wil zeggen: je neemt 15 minuten plaats in onze wachtruimte, zodat we kunnen kijken of je geen allergische reactie krijgt. Na dit checkmoment, verlaat je de vaccinatielocatie via een aparte uitgang.

Je hebt bij het maken van de 1e afspraak al een datum vastgelegd voor de 2e corona-vaccinatie.
Die 2e prik krijg je 3 weken na de 1e prik, op dezelfde vaccinatielocatie.

Mocht je het spannend vinden om een prik te krijgen, geef dit dan aan bij onze medewerkers.
In dat geval kun je de corona-vaccinatie eventueel liggend op een bed toegediend krijgen.

Werkgevers die aangesloten zijn bij een koepelorganisatie ontvangen een uitnodigingspakket van hun koepelorganisatie, zodat zij hun zorgmedewerkers – inclusief de zzp’ers die direct patiëntcontact hebben – kunnen uitnodigen voor de corona-vaccinaties. Als eerste zijn de zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg aan de beurt.

Daarna kunnen werknemers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-huishoudelijke ondersteuning uitgenodigd worden. Het signaal om hiermee te starten, krijgen werkgevers via hun koepelorganisatie.

Bent u niet aangesloten bij een koepelorganisatie?
Vraag dan het uitnodigingspakket zelf aan bij de koepel voor de branche waar uw organisatie onder valt. Dat kan via het e-mailadres van ActiZ, het e-mailadres van Zorgthuis.nl of via het contactformulier op VGN.

Bent u werkgever, wel aangesloten bij een koepel, maar géén uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen?
Neem dan contact op met uw koepelorganisatie.

Bent u zzp’er?
Neem contact op met de opdrachtgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van zzp’ers die niet voor een zorgaanbieder werken, wordt binnenkort duidelijkheid gegeven.

Kijk voor meer informatie op de website van de koepelorganisatie die bij uw branche hoort:

Actiz
Zorgthuisnl
VGN

Twee veel gestelde vragen over het vaccineren

  • Ik ben zwanger, kan ik mij laten vaccineren tegen corona?

De Gezondheidsraad geeft aan dat zwangere vrouwen nog niet in aanmerking komen voor vaccinatie met dit vaccin, omdat de werkzaamheid en veiligheid bij deze groep onvoldoende zijn getest. In individuele gevallen zijn echter uitzonderingen mogelijk, meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl.

  • Ik heb al corona gehad, moet ik mij dan ook laten vaccineren?

De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl.

Wij kunnen ons voorstellen dat er nog meer vragen zijn. Kijk hier bij 7 vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen het coronavirus.

In onderstaande video geeft hoogleraar Vaccinologie, Cecile van Els, antwoord op 4 veel gestelde vragen over de coronavaccins.