Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Coronavaccinatie voor kinderen

Vaccinatie kinderen 5 t/m 11 jaar

Vanaf 18 januari 2022 kunnen ouders/verzorgers, als zij dit willen, telefonisch een afspraak maken voor hun kind van 5 t/m 11 jaar voor een coronavaccinatie bij de GGD. De ouders/verzorgers beslissen of hun kind gevaccineerd wordt. Op de priklocatie vragen we altijd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie.

Kindervaccinatie altijd op afspraak

De coronavaccinatie voor kinderen is alleen op afspraak mogelijk. Deze afspraak kun je alleen telefonisch maken, het telefoonnummer van de landelijke afsprakenlijn staat vermeld in de uitnodiging. GGD Groningen kan deze afspraak niet voor je kind maken. Ook is het niet mogelijk om de afspraak online te maken.

Over de vaccinatie

 • Je kind krijgt 2 prikken met een speciale kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin, goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.
 • Tussen de 1e en de 2e prik zit minstens acht weken.
 • Als je kind ook nog andere vaccinaties krijgt in deze periode, moet dat twee weken voor of na de coronavaccinatie gebeuren.
 • Als je kind corona heeft gehad, heeft het geen vaccinatie meer nodig. Als je toch wilt dat je kind gevaccineerd wordt dan moet er minstens 12 weken zitten tussen de besmetting en de prik. 1 vaccinatie is dan voldoende. Kinderen met een uitnodiging van de kinderarts hebben wel 2 prikken nodig.

Toestemming voor vaccinatie van kinderen

Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders of zij hun kinderen wel of niet laten vaccineren. Daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie.

De ouder/verzorger die niet meekomt, moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie vragen wij daarom eerst of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op onze locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, doen we dit ook niet.

Locaties voor vaccinatie van kinderen

Bij GGD Groningen kun je op afspraak op alle locaties terecht voor de vaccinatie voor kinderen. Wij prikken kinderen op tijdstippen die speciaal voor hen zijn gereserveerd. Op een enkele uitzondering na zijn er dan geen volwassenen die voor een prik komen. De ruimtes die we gebruiken om kinderen te vaccineren zijn kindvriendelijk aangekleed. Je kind krijgt na afloop een dapperheidsdiploma!

Eén ouder of verzorger komt met het kind mee naar de vaccinatielocatie. Neem geen broertjes of zusjes mee. De vaccinatielocatie is een medische omgeving. Zorg ervoor dat je kind bij jou blijft op de locatie.

Meenemen naar de vaccinatielocatie

 • Afspraakbevestiging.
 • ID of burgerservicenummer (BSN) van je kind
  • Het BSN staat op het paspoort, op de ID-kaart, of op de polis van de zorgverzekering.
 • Ingevulde vragenlijst (gezondheidsverklaring kind).
 • ID van de ouder die het kind begeleidt.

Prikangst

Kinderen hebben regelmatig last van prikangst. Op de priklocatie aan de Osloweg hebben we een speciale prikangstkamer. Hier is iemand aanwezig die gespecialiseerd is in angstbegeleiding. Onze medewerkers op de andere priklocaties hebben ook ervaring met prikangst en weten hoe ze jouw kind het best kunnen helpen. Voor een afspraak voor een kind met prikangst kun je bellen met onze Coronalijn via 050 367 4000 (kies optie 1 en daarna optie 3). Kijk voor de openingstijden op de pagina Contact.

Lees hier wat je als ouder kunt doen als je kind prikangst heeft.

Meer informatie

 • Heb je vragen of twijfels? Je kunt terecht bij vragenovercorona.nl en bellen met een zorgprofessional via 0800  770 77 07.
 • Of bel de Vaccinatie Twijfeltelefoon via 0800 755 57 77.