Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

In huis

Ventilatie

Goed ventileren is belangrijk voor het verwijderen van schadelijke stoffen en vocht uit je woning. Bij goede ventilatie komt er continu schonere lucht van buiten in je huis. Zelfs als je dichtbij een drukke weg woont is de lucht buiten schoner dan de lucht binnen. Door goede ventilatie ververst de lucht en verdwijnen schadelijke stoffen snel. Zo verbeter je de lucht binnen in je woning.

Tips voor goede ventilatie:

 • Heb je roosters in je ramen? Zet die dan 24 uur per dag open. Heb je geen roosters? Zet dan in elke kamer een raampje op een kier.
 • Zet elke dag een kwartier de ramen tegenover elkaar open. Dan waait het lekker door.
 • Ga je wassen, klussen, koken of douchen? Zet dan de mechanische afzuiging op de hoogste stand.

Vocht en schimmel

Schimmels komen door te veel vocht in huis. Je kunt een vochtprobleem in huis op verschillende manieren herkennen. Er hangt bijvoorbeeld een muffe lucht in huis of er is sprake van condens op muren of ramen. Een ander signaal is de aanwezigheid van pissebedden, zilvervisjes of naaktslakken. Verder kun je last hebben van vocht- en schimmelplekken, rottend hout, loslatend behang of bladderende verf.

Met behulp van een hygrometer kun je de relatieve luchtvochtigheid in je huis meten. De meeste bouwmarkten verkopen hygrometers. Een kamer is te vochtig als in de winter de vochtigheid langdurig hoger is dan 60 tot 70%. Voor personen met aanleg voor astma en bronchitis is het verstandig in het stookseizoen de luchtvochtigheid tussen 40 en 60% te houden.

Tips om schimmel te voorkomen:

 • Verlaag de temperatuur in de woning niet verder dan 15 graden. Verlaging van de temperatuur in huis kan ervoor zorgen dat muren vochtiger worden. Vochtige muren kunnen leiden tot schimmelvorming. Om dit te voorkomen kun je de muren drogen door voldoende te stoken. Daarvoor is energie nodig, maar deze minimale temperatuur kan schimmelvorming wel voorkomen.
 • Ook kun je ervoor zorgen dat er minder vocht in de woning komt. Droge lucht warmt makkelijker op en dit scheelt stookkosten. Houd je woning droog, bijvoorbeeld door:
  • De muren van de douche na het douchen droog te maken;
  • De deur van de douche zoveel mogelijk dicht te houden en te zorgen voor goede ventilatie van de douche;
  • De was buiten te laten drogen.
 • Zorg altijd voor goede ventilatie. Ventilatie is continue lucht verversen door 24 uur per dag roosters open en/of een raam op een kiertje te zetten of het ventilatiesysteem aan te hebben.
 • Lucht af en toe de ruimten. Dit betekent af en toe 10-15 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Hierdoor krijg je schonere en drogere lucht binnen. Droge lucht is makkelijker en sneller te verwarmen dan vochtige lucht.

Stoken en fijnstof

Soms kiezen mensen voor alternatieve manieren om het huis te verwarmen, zoals een houtkachel, petroleumkachel of het branden van kaarsen. Hierbij komen verbrandingsproducten, zoals fijnstof en koolmonoxide, vrij. Als er niet genoeg verse lucht de kamer in komt (bijvoorbeeld omdat het raam of ventilatierooster dicht is), ontstaat er onderdruk. De stoffen gaan dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komen de kamer in. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie en lucht regelmatig.

Tips over stoken:

 • Stook liever niet op hout, olie of kolen, omdat de lucht binnen dan echt verslechtert en ook je buren er last van kunnen hebben.
 • Wil je toch stoken? Zorg dan ook voor goede ventilatie binnenshuis.
 • Laat je schoorsteen elk jaar vegen (ook met het oog op brandveiligheid).
 • Stook je een kachel op gas? Laat dan elke 2 jaar je schoorsteen controleren en, zo nodig, vegen.
 • Als je een kachel op gas stookt, laat dan je gaskachel elk jaar controleren door een vakman en zorg voor voldoende CO-melders in huis.

Kan de GGD een urgentieverklaring geven voor een gezonder huis?

 • Nee, de GGD kan geen verklaring geven voor een ander huurhuis.
 • Vraag bij je verhuurder wat de mogelijkheden zijn.
 • Meer informatie over wat je kunt doen bij problemen met vocht en schimmel vind je op GGD Leefomgeving.

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts. Wil je meer weten over vocht en schimmel of vervuilde lucht in huis? Neem dan contact op met GGD Groningen.

GGD Leefomgeving

Lees meer over schimmels, vervuilde lucht, isoleren en roken in huis op ggdleefomgeving.nl. GGD Leefomgeving is een samenwerking van de volgende GGD’en: Groningen, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente, IJsselland, regio Utrecht, Zeeland, Drenthe, Brabant-Zuidoost, Hart voor Brabant, West-Brabant, Hollands-Midden, Noord- en Oost-Gelderland & Kennemerland.