Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

In huis

Lees meer over schimmels, vervuilde lucht, isoleren en roken in huis op ggdleefomgeving.nl.

GGD Leefomgeving is een samenwerking van de volgende GGD’en: Groningen, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente, IJsselland, regio Utrecht, Zeeland, Drenthe, Brabant-Zuidoost, Hart voor Brabant, West-Brabant, Hollands-Midden, Noord- en Oost-Gelderland & Kennemerland.

Ventilatie

Goed ventileren is belangrijk voor het verwijderen van schadelijke stoffen en vocht uit je woning. Bij goede ventilatie komt er continu schonere lucht van buiten in je huis. Zelfs als je dichtbij een drukke weg woont is de lucht buiten schoner dan de lucht binnen. Door goede ventilatie ververst de lucht en verdwijnen schadelijke stoffen snel. Zo verbetert het binnenmilieu van je woning.

Tips voor goede ventilatie:

  • Heb je roosters in je ramen? Zet die dan 24 uur per dag open. Heb je geen roosters? Zet dan in elke kamer een raampje op een kier.
  • Zet elke dag een kwartier de ramen tegenover elkaar open. Dan waait het lekker door.
  • Ga je wassen, klussen, koken of douchen? Zet dan de mechanische afzuiging op de hoogste stand.

Vocht en schimmel

Schimmels komen door te veel vocht in huis. Je kunt een vochtprobleem in huis op verschillende manieren herkennen. Er hangt bijvoorbeeld een muffe lucht in huis of er is sprake van condens op muren of ramen. Een ander signaal is de aanwezigheid van pissebedden, zilvervisjes of naaktslakken. Verder kun je last hebben van vocht- en schimmelplekken, rottend hout, loslatend behang of bladderende verf.

Met behulp van een hygrometer kun je de relatieve luchtvochtigheid in je huis meten. De meeste bouwmarkten verkopen hygrometers. Een kamer is te vochtig als in de winter de vochtigheid langdurig hoger is dan 60 tot 70%. Voor personen met aanleg voor astma en bronchitis is het verstandig in het stookseizoen de luchtvochtigheid tussen 40 en 60% te houden.

Kan de GGD een urgentieverklaring geven voor een gezonder huis?

  • Nee, de GGD kan geen verklaring geven voor een ander huurhuis.
  • Vraag bij je verhuurder wat de mogelijkheden zijn.
  • Meer informatie over wat je kunt doen bij problemen met vocht en schimmel vind je op GGD Leefomgeving.

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts. Wil je meer weten over vocht en schimmel of vervuilde lucht in huis? Neem dan contact op met GGD Groningen.