Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Lood in de bodem

Op verschillende plekken in Groningen zit lood in de bodem. Lood werd in het verleden veel gebruikt. Bijvoorbeeld in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood. Vooral in vooroorlogse wijken en stadskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten.

Tegenwoordig krijgen we veel minder lood binnen dan de mensen vroeger. Dit komt bijvoorbeeld doordat je geen lood in benzine meer mag gebruiken en door het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Maar je kunt nog wel lood binnen krijgen, bijvoorbeeld wanneer je in contact komt met een bodem waar lood in zit. Als jonge kinderen lood binnen krijgen, kán dit een gezondheidsrisico vormen.

Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met zes jaar zo min mogelijk lood binnen krijgen. Kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als ze dit doen bij het spelen op een bodem met lood, krijgen ze lood binnen. Ook als je groenten eet van grond waar lood in zit, kun je lood binnen krijgen.

  • Laat je kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (“kale bodem”) spelen.
  • Bedek de bodem met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
  • Laat kinderen spelen in een zandbak met schoon (gekocht) zand.
  • Kweek groenten in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
  • Was de aarde van zelfgekweekte groenten en fruit zorgvuldig af.
  • Trek je schoenen uit als je het huis binnengaat.
  • Stofzuig je huis regelmatig.

 

Heb je een grote moestuin (groter dan 200 m2)? Vraag dan informatie op over de kwaliteit van de bodem of laat deze onderzoeken.

Op de website van jouw gemeente of op bodemloket.nl kun je zien of er bodemonderzoek is gedaan. Je kunt ook bellen met je gemeente met vragen over lood in de bodem.

Wil je meer weten over lood en gezondheid? Bel dan met de afdeling medische milieukunde van GGD Groningen op 050 367 49 99 of bekijk de Q&A lood in bodem en drinkwater.