Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Lood

Lood kan een risico vormen voor jonge kinderen. Te veel lood kan het IQ van kinderen verlagen. Daarnaast vergroot te veel lood de kans op chronische nierziekten of een hoge bloeddruk bij volwassenen. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk lood binnen te krijgen.

Tegenwoordig gebruiken we al veel minder lood dan vroeger. Toch kun je het nog binnenkrijgen, bijvoorbeeld door loden waterleidingen of door lood in de bodem.

Kijk voor actuele informatie over lood en de gezondheidseffecten ervan op de landelijke website GGD Leefomgeving.

Gebouwen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen nog loden waterleidingen bevatten. Veel mensen weten niet of er loden leidingen in hun huis of in een pand aanwezig zijn. Vanaf de watermeter is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om loden leidingen te vervangen. Wij raden je aan om te controleren of je huis loden leidingen heeft. Meer informatie over loden leidingen vind je op de website van GGD Leefomgeving.

Vervang loden waterleidingen
Blijken er loden leidingen te zijn? Vervang dan de leidingen. Als dit (nog) niet mogelijk is, dan is het advies om flessenwater te gebruiken. Dit geldt ook voor het maken van limonade, thee en soep.

Zijn de oude leidingen vervangen door nieuwe waterleidingen? Of is er sprake van nieuwbouw? Dan is het belangrijk om nieuwe kranen en leidingen de eerste 3 maanden goed door te spoelen, omdat er dan nog lood kan vrijkomen.

Op verschillende plekken in Groningen zit lood in de bodem. Lood werd in het verleden veel gebruikt. Bijvoorbeeld in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood. Vooral in vooroorlogse wijken en stadskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten.

  • Laat je kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (‘kale bodem’) spelen.
  • Bedek de bodem met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
  • Laat kinderen spelen in een zandbak met schoon (gekocht) zand.
  • Kweek groenten in bakken met schone potgrond of tuinaarde.
  • Was de aarde van zelfgekweekte groenten en fruit zorgvuldig af.
  • Trek je schoenen uit als je het huis binnengaat.
  • Stofzuig je huis regelmatig.

Heb je een grote moestuin (groter dan 200 m2)? Vraag dan informatie op over de kwaliteit van de bodem of laat deze onderzoeken.

Op de website van jouw gemeente of op bodemloket.nl kun je zien of er bodemonderzoek is gedaan. Je kunt ook bellen met je gemeente met vragen over lood in de bodem.

Wil je meer weten over lood en gezondheid?
Bekijk dan de website van GGD Leefomgeving, onze factsheet Lood in bodem (pdf, 301 MB) of onze factsheet Lood in kraanwater (pdf, 168 kB).

Word je vraag op deze plekken niet beantwoord? Bel dan met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Groningen: 050 367 40 00.