Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Omgeving

Lees meer over bodemvervuiling, hitte en veebedrijven op ggdleefomgeving.nl.

GGD Leefomgeving is een samenwerking van de volgende GGD’en: Groningen, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente, IJsselland, regio Utrecht, Zeeland, Drenthe, Brabant-Zuidoost, Hart voor Brabant, West-Brabant, Hollands-Midden, Noord- en Oost-Gelderland & Kennemerland.

In de winter genieten veel mensen van de vrieskou. Maar winterweer kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Tegen de meeste gevolgen van kou kun je eenvoudige maatregelen nemen voor jezelf en de mensen om je heen. Aarzel niet om met je huisarts te bellen als je je zorgen maakt over de kou en klachten van jou of anderen.

Wat kun je doen bij kou?

Bij aanhoudende kou is extra aandacht nodig voor jonge kinderen, ouderen en chronisch zieken. Warme kleding en goed verwarmde huizen helpen tegen de kou. Ventilatie van je huis is erg belangrijk, ook in de winter. Hierdoor houd je de lucht in huis gezond.

Tips

 1. Lucht dagelijks je huis. Je voorkomt hiermee vervuilde binnenlucht en voert ziektekiemen af.
 2. Laat ieder najaar je gastoestel en je afvoerpijp controleren. Zo voorkom je het risico op
 3. Heb je een afvoerloze geiser? Laat deze onmiddellijk vervangen.
 4. Gebruik een gasoven niet om je keuken te verwarmen en zorg ervoor dat een brandende kachel altijd is aangesloten op je schoorsteen.

Voor de mensen om je heen:

 1. Vraag aan alleenstaande ouderen of chronisch zieken in je omgeving of ze hulp nodig hebben.
 2. Kinderen en ouderen koelen sneller af, zij laten dit niet altijd merken.
 3. Ga je op pad met kinderen, zieken of ouderen? Leg een deken in je auto en neem water, eten en een mobiele telefoon mee.
 4. Mensen die alcohol hebben gebruikt zijn gevoeliger voor kou, zij merken dit zelf niet.

Gevolgen winterkou

‘s Winters overlijden er meer mensen dan in de rest van het jaar door longziekten of hartproblemen. Ook de jaarlijkse wintergriep leidt tot meer sterfte. Niet goed onderhouden geisers en afvoerkanalen kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. De meeste wintersterfte vindt plaats op gewone winterdagen en op koude dagen in de lente en herfst.

Onderkoeling en gevoelstemperatuur

Lage temperaturen en vrieskou kunnen voor onderkoeling zorgen. Je lichaam is onderkoeld als je lichaamstemperatuur lager is dan 35 ˚C. Het is meestal de gevoelstemperatuur die voor onderkoeling zorgt. De gevoelstemperatuur is een combinatie van koude lucht en wind. Het KNMI geeft aan welke gevoelstemperatuur er wordt verwacht.

Koud water zorgt ook voor snelle onderkoeling. Pas dus op met wakzwemmen en de nieuwjaarsduik.

Nieuwjaarsduik

Tips als je mee wilt doen aan een nieuwjaarsduik:

 1. Overleg vooraf met je huisarts of er voor jou gezondheidsrisico’s zijn.
 2. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt van anderen je nieuwjaarsduik neemt en blijf kort in het water.
 3. Drink vooraf voldoende, gebruik geen alcohol of drugs. Neem een thermoskan mee met bijvoorbeeld warme thee; drink hiervan na afloop minstens een halve liter.
 4. Houd je nek en hoofd droog, draag een muts.

In de provincie Groningen zijn meer dan veertig officiële zwemplaatsen. Deze zwemplaatsen worden door de provincie Groningen gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. Op de website van de provincie Groningen en in de app Zwemwater vind je actuele informatie over het meer of kanaal waarin je wilt gaan zwemmen.

Veilig zwemmen in open water

Ga je zwemmen in open water in de provincie Groningen? Kies ervoor om te gaan zwemmen op een officiële zwemplaats. Wanneer de kwaliteit van het zwemwater niet goed genoeg is, plaatst de provincie Groningen waarschuwingsborden. Als je toch gaat zwemmen loop je risico door blauwalgen, zwemmersjeuk, botulisme en de ziekte van Weil.

Klachten na zwemmen in open water

Heb je na het zwemmen gezondheidsklachten?
Bel je huisarts of neem contact op met GGD Groningen.

Heb je vragen over een zwemplas, over blauwalg of heb je een klacht over een onveilige of onhygiënische zwemplaats? Mail dan naar: zwemwater@provinciegroningen.nl.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zij moeten veilig en gezond kunnen sporten. Rubberkorrels op kunstgrasvelden zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid of voor de gezondheid van je kinderen. Het RIVM heeft daar onderzoek naar gedaan.

Meer informatie over rubbergranulaat op sportvelden vind je op de website van het RIVM.