Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Rook bij brand

Schone rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, tuinafval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook of tabak. Zodra je een prikkelende hoeveelheid rook inademt, bestaat er kans op gezondheidsklachten.

Brand en rook en de gevolgen voor de gezondheid

Wil je weten welke gevolgen de inademing van rook kan hebben voor je gezondheid? Het maakt hierbij uit hoe lang je rook hebt ingeademd. Je kunt de volgende klachten ervaren.

  • Prikkeling of beschadiging van je slijmvlies, waardoor je hoest. Meestal gaat dit vanzelf over.
  • Een benauwd gevoel en kortademigheid als je al last had van (over)gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld door astma.
  • Wanneer er koolmonoxide vrijkomt, loop je een ernstig risico op rookvergiftiging.
  • Je kunt aan de inademing van rook een overgevoeligheid van je luchtwegen overhouden. Dit kan¬†maanden en zelfs jaren duren. Vraag je huisarts om er naar te kijken.

Ben je getuige van het blussen van een brand? Probeer zo weinig mogelijk rook in te ademen. Ga als je kunt aan de kant staan waar de brand vandaan komt. Je staat dan bovenwinds en de rook waait bij je vandaan.

Nog verstandiger is het om zo ver mogelijk bij de brand vandaan te gaan. Tijdens het blussen daalt de temperatuur van het vuur. De rook bevat dan nog meer schadelijke stoffen en blijft ook nog eens laag hangen. Om dit te voorkomen kiest de brandweer er soms voor om niet te blussen. Gebouwen in de buurt worden natgespoten en het vuur brandt vanzelf uit.

Heb je brand gehad? Dan kan een deel van de rook in je huis zijn achtergebleven in de vorm van neergeslagen roet. Gooi etenswaren weg zodat je geen roet binnenkrijgt. Was vaker je handen en zorg dat je via je schoenen geen roet binnenloopt.

Of je een gezondheidsrisico loopt, hangt vooral af van de hoeveelheid rook die je hebt ingeademd. Twijfel je of houd je klachten? Ga dan langs je huisarts.

Na een brand kan in je huis lange tijd de hinderlijke geur van rook hangen. Krijg je daardoor last van irritatie van ogen, neus en keel? Zorg dat je goed ventileert. Je kunt overwegen om een bedrijf in te schakelen dat de rooklucht komt verwijderen.

Heb je te maken met asbestbrand? Dit kan gevaarlijk zijn, maar het hoeft niet. Het RIVM legt uit wanneer asbest een gevaar voor je gezondheid is.