Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Asbest en je gezondheid

Als GGD beoordelen wij de risico’s van asbest voor de gezondheid. Je kunt bij ons terecht met vragen over asbest en gezondheid. Je kunt ook de duidelijke infographic van het RIVM over asbest bekijken.

Woon je in de provincie Groningen en wil je meer informatie of heb je een specifieke vraag over asbest en gezondheid? Neem dan contact met ons op via 050 367 40 00.

Woon je niet in de provincie Groningen en heb je vragen over asbest en gezondheid, neem dan contact op met een GGD bij jou in de buurt.

Op de website van de Rijksoverheid kun je lezen wat asbest is. In de Asbestwegwijzer vind je voorbeelden van producten die asbest kunnen bevatten.

Alleen de losse asbestvezels die in de lucht zweven en die je in kunt ademen, zijn schadelijk. Iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan longkanker of longvlieskanker (mesothelioom) krijgen.

Na inademen duurt het meestal tientallen jaren voordat iemand ziek wordt.
Er zijn mensen die vanwege hun werk extreem veel vezels hebben ingeademd. Zij kunnen buikvlieskanker of stoflongen door asbest krijgen.

Het inademen van veel vezels komt vooral voor in binnenruimtes. In de buitenlucht komen meestal niet lang hoge concentraties vezels voor.

Dat is lastig te zeggen. Overal zitten kleine beetjes asbestvezels in de lucht. Iedereen ademt altijd asbestvezels in. Daarom heeft iedereen asbestvezels in het lichaam. Hoeveel vezels dat zijn, is niet te onderzoeken. Ook niet met een röntgenfoto.

Van asbest inademen ga je niet hoesten. Je wordt niet benauwd van asbest en krijgt ook geen piepende ademhaling.

In meer dan de helft van alle huizen zit asbest. Je loopt alleen risico als losse asbestvezels in de lucht zitten en je deze vezels inademt.

In de meeste huizen bevat de lucht weinig asbestvezels. Niet meer dan in de buitenlucht. Bij normale blootstelling is de kans op schade aan jouw gezondheid klein.

In veel huizen zit asbest in de vorm van platen van asbestcement zoals Ethernit. Asbestvezels kunnen alleen vrijkomen als deze platen kapot gaan.

Vanaf 2024 moeten alle asbestdaken zijn vervangen. De Nederlandse overheid geeft hiervoor subsidie zodat de kosten beperkt kunnen blijven.

Kinderen zijn niet gevoeliger voor asbestvezels dan volwassenen. Als iemand op jonge leeftijd asbest inademt, heeft asbest wel langer de tijd om schadelijk te zijn voor de gezondheid.

Inademing van asbest kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het gevaar is niet voor iedereen even groot. Hoe meer vezels je inademt, hoe groter de kans op het krijgen van kanker.

Als je korte tijd extra veel vezels inademt, blijft het risico meestal gering. Het risico is echter nooit nul omdat de lucht buiten en binnenshuis altijd asbestvezels bevat. Iemand die jarenlang iedere dag veel asbestvezels inademt, loopt een echt risico.

Borstvlieskanker of asbestkanker heeft als medische term mesothelioom.

Voor jouw gezondheid gaat het er niet om of iets asbest bevat, maar of er asbestvezels uit vrijkomen. Materiaal waaruit gemakkelijk asbestvezels vrijkomen, kan het beste verwijderd worden. Dit is niet wettelijk verplicht als je je eigen pand bewoont of gebruikt.

Lees onze tips over hoe je het beste zelf asbest kunt verwijderen.

Een verhuurder moet verdacht materiaal laten onderzoeken. Is het asbest niet hechtgebonden? Dan moet de verhuurder het laten verwijderen of afschermen. Onderzoek en verwijdering moet hij laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Op de website van Ascert vind je een overzicht van bedrijven en personen met een certificaat.

Hard asbestcement in de vorm van bijvoorbeeld platen, golfplaten, buizen, vensterbanken en panelen is niet gevaarlijk totdat er door beschadiging vezels uit kunnen komen. Dat geldt ook voor asbest in plastic, bijvoorbeeld in sommige vloerbedekking. Het is niet verplicht en niet noodzakelijk om dergelijk materiaal met hechtgebonden asbest te verwijderen. Let op: niet breken, zagen, boren of schuren.