Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Kwik

Kwik is een metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Het wordt gebruikt in onder meer barometers, spaar- of tl-lampen en thermometers. Kwik zit ook in knoopcelbatterijen en thermostaten.

Als een voorwerp met kwik erin stuk gaat, kan er kwikdamp vrijkomen. Het inademen van kwikdamp is slecht voor je gezondheid. Als er in huis een voorwerp met kwik breekt, zorg dan dat dit meteen wordt opgeruimd. Hiermee voorkom je dat je langere tijd kwikdamp inademt.

Hoe je kwik veilig kan opruimen, lees je op de website van het RIVM.

Vooral kinderen en ongeboren baby’s lopen extra risico. En mensen met een verminderde nierfunctie.

Als je langere tijd lage concentraties kwikdamp inademt, kan dit gevolgen hebben voor je nierfunctie en zenuwstelsel. Vooral de lange blootstelling aan kwikdamp geeft gezondheidsklachten, daarom is het goed opruimen van kwik belangrijk.

Als je een korte tijd hele hoge concentraties kwikdamp inademt, proef je een metaalsmaak in je mond, kun je rillingen hebben, koorts of hoofdpijn. Ook hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken kunnen klachten zijn.

 

Als er binnenshuis een voorwerp met kwik breekt, doe dan het volgende.

  1. Let er op dat je niet door het kwik loopt.
  2. Doe de ramen open.
  3. Zorg dat zwangeren, kinderen en huisdieren rustig de ruimte verlaten.
  4. Ga niet vegen, zuigen of poetsen, maar zoek onmiddellijk informatie! Kijk op de website van het RIVM of bel met GGD Groningen op 050-367 4000 en vraag naar het team medische milieukunde.

 

Bel met je huisarts als je je zorgen maakt over je klachten. Neem altijd contact op met de GGD bij breuk van een barometer of bloeddrukmeter. Ook bij een incident met kwik op een kinderdagverblijf of een school raden wij je aan contact met ons op te nemen.

 

Als je andere vragen hebt over kwik, neem dan contact op met het team medische milieukunde van GGD Groningen op 050- 367 4000.