Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Lood

Lood kan een risico vormen voor jonge kinderen. Te veel lood kan het IQ van kinderen verlagen. Daarnaast vergroot te veel lood de kans op chronische nierziekten of een hoge bloeddruk bij volwassenen. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk lood binnen te krijgen. Meer informatie over lood en gezondheid is te vinden op GGD Leefomgeving.

Vervang loden waterleidingen

Heeft je huis of een ander gebouw nog loden waterleidingen? Vervang dan de leidingen. Als dit (nog) niet mogelijk is, dan is het advies om flessenwater te gebruiken. Door loden waterleidingen kan er namelijk lood in het drinkwater terechtkomen. Zijn de oude leidingen vervangen door nieuwe waterleidingen? Of is er sprake van nieuwbouw? Dan is het belangrijk om nieuwe kranen en leidingen de eerste 3 maanden goed door te spoelen, omdat er dan nog lood kan vrijkomen.

Bekijk de factsheet Lood in kraanwater voor meer informatie.

Lood in de bodem

Op verschillende plekken in Groningen zit lood in de bodem, met name in vooroorlogse wijken en stadskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten. Op de website van jouw gemeente of op bodemloket.nl kun je zien of er bodemonderzoek is gedaan. Je kunt ook bellen met je gemeente met vragen over lood in de bodem.

Bekijk de factsheet Lood in bodem voor meer informatie.

Kijk op GGD Leefomgeving voor meer informatie.