Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Lood

Op verschillende plekken in Groningen zit lood in de bodem. Daarnaast hebben sommige huizen nog loden waterleidingen. Daardoor kun je lood binnenkrijgen. Lood is vooral een risico voor jonge kinderen en ongeboren kinderen.

Hier lees je onze tips om blootstelling aan lood zoveel mogelijk te vermijden. Meer informatie over lood en gezondheid is te vinden op ggdleefomgeving.nl.

Gezondheidsrisico

Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat kinderen zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden.

Wat kun je doen?

  • Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (‘kale bodem’) spelen.
  • Bedek de bodem met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
  • Laat kinderen spelen in een zandbak met schoon (gekocht) zand.
  • Kweek groenten in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
  • Was de aarde van zelfgekweekte groenten en fruit zorgvuldig af.
  • Ga de inloop van grond in huis tegen door je schoenen uit te doen als je naar binnen gaat.
  • Stofzuig je huis regelmatig.
  • Heb je een grote moestuin (groter dan 200 m2 )? Vraag dan informatie op over de kwaliteit van de bodem en/of laat de bodem onderzoeken. Kijk op www.bodemloket.nl of bel met je eigen gemeente.

Lood in de bodem

Mensen hebben lood in het verleden veel gebruikt. Bijvoorbeeld in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood. Veel bodemverontreinigingen in Nederland zijn inmiddels opgeruimd. Toch komt lood nog voor in de bodem. Met name in vooroorlogse wijken en stadskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten.

Tegenwoordig krijg je veel minder lood binnen dan de mensen vroeger. Dit komt bijvoorbeeld door het verbod op het gebruik van lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Maar je kunt nog wel lood binnenkrijgen, bijvoorbeeld wanneer je in contact komt met bodem waar lood in zit.

Lood in drinkwater

Drinkwater kan ook een belangrijke bron van lood zijn. In oude huizen komt lood in drinkwater terecht door loden waterleidingen in de woning. Heb je nog oude, loden waterleidingen in je woning? Laat deze dan vervangen. Je herkent loden leidingen aan een doffe, grijze kleur. Zolang de loden waterleidingen nog niet vervangen zijn, is het advies om water uit flessen te gebruiken. Wil je voor je baby flesvoeding bereiden zolang je nog loden waterleidingen hebt, bereid deze dan met water uit flessen.

Zijn de oude leidingen, kranen vervangen of woon je pas in een nieuwbouwwoning? Lees dan op www.ggdleefomgeving.nl wat je het beste kunt doen om zo weinig mogelijk lood binnen te krijgen. Lood kan namelijk tijdens de eerste 3 maanden van gebruik uitspoelen door nieuwe watermeters, leidingen of nieuwe kranen.

Meer informatie

Op de site van de gemeente of op www.bodemloket.nl kun je meestal zien of er bij jou in de buurt bodemonderzoek is gedaan. Je kunt ook altijd bellen met je eigen gemeente.

Wil je meer weten over lood en gezondheid? Neem contact op met GGD Groningen.