Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Radon en thoron

In ieder huis komen radon en thoron voor. Het zijn radioactieve gassen die je niet kunt ruiken of zien. De gassen geven straling af die gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Als dit in de luchtwegen gebeurt, kan de straling tot longkanker leiden. De risico’s van radon en roken versterken elkaar. Veruit de meeste gevallen van longkanker zijn het gevolg van roken. Ongeveer 10% van de gevallen is toe te schrijven aan radon.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt de hoeveelheden radon en thoron te verminderen door goed te ventileren. De buitenlucht bevat vrijwel geen thoron en minder radon dan de binnenlucht. Daarnaast kun je de hoeveelheid radon en thoron in huis verminderen door de bron af te dichten. Enkele tips:

  • Maak openingen in de vloer van de begane grond geheel dicht, zoals openingen rond leidingen, openstaande kieren en naden. Let vooral op de situatie in de meterkast, bij het kruipluik en onder het aanrecht.
  • Zorg voor goede ventilatie van de kruipruimte naar buiten. Sluit de kruipruimte goed af van de rest van de woning door openingen in de vloer dicht te maken (zie tip hierboven). Breng tussen de kruipruimte en de vloer een warmte-isolerende laag aan.
  • Zorg voor een goede luchttoevoer in de woning door roosters of kleine raampjes altijd open te laten. Dit geldt zeker voor een woning met mechanische afzuiging van lucht in keuken, toilet en badkamer. Die afzuiging kan namelijk lucht uit de kruipruimte aanzuigen wanneer in de woning alle roosters en ramen afgesloten zijn.

Vragen? Neem contact op

Wil je meer informatie over radon en thoron in de provincie en de stad Groningen? Dan kun je contact met ons opnemen.