Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Radon en thoron

In ieder huis komen radon en thoron voor. Het zijn radioactieve gassen die je niet kunt ruiken en zien. De gassen geven straling af die gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Als dit in de luchtwegen gebeurt, kan de straling tot longkanker leiden.

De risico’s van radon en roken versterken elkaar. Veruit de meeste gevallen van longkanker zijn het gevolg van roken. Ongeveer 10% van de gevallen is toe te schrijven aan radon. Lees hieronder wat je zelf kunt doen om de hoeveelheid radon en thoron in je huis te beperken.

Meer informatie over radon en thoron vind je op de website van het RIVM.

Je kunt de hoeveelheden radon en thoron te verminderen door te goed ventileren. De buitenlucht bevat vrijwel geen thoron en minder radon dan de binnenlucht. Hoe meer luchtverversing, hoe minder radon in de binnenlucht.

In de binnenlucht zijn de hoeveelheden radon en thoron ook te verminderen door de bron af te dichten.

Tips voor verminderen van radon en thoron

  • Maak openingen rond leidingen in de vloer van de begane grond geheel dicht; doe dit ook met openstaande kieren en naden. Let vooral op de situatie in de meterkast, bij het kruipluik en onder het aanrecht.
  • Zorg voor een goede ventilatie van de kruip­ruimte. Breng daarboven een warmte-isolerende laag aan onder de vloer.
  • Zorg voor een goede luchttoevoer in de woonkamer en slaapkamers. Dit geldt zeker in een woning met mechanische afzuiging van lucht in keuken, toilet en badkamer. Die afzuiging kan namelijk lucht uit de kruipruimte aanzuigen wanneer in de woning alle kieren, roosters en ramen afgesloten zijn.

Wil je meer informatie over radon en thoron in de provincie en de stad Groningen? Dan kun je contact met ons opnemen via 050 367 40 00.