Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vocht en schimmel

Je huis moet een veilige en gezonde plek zijn. Het is vervelend als je een vochtprobleem ontdekt. Vocht kan leiden tot schimmelgroei en gezondheidsklachten. Je weet dat je last hebt van een vochtprobleem wanneer er in je huis een muffe lucht hangt en er sprake is van condens op muren of ramen. De aanwezigheid van pissebedden, zilvervisjes en naaktslakken is ook een signaal. Als je vocht- en schimmelplekken, rottend hout of loslatend behang en bladderende verf ziet, weet je dat er een teveel aan vocht in je huis is.

Met behulp van een hygrometer kun je de relatieve luchtvochtigheid in je huis meten. De meeste bouwmarkten verkopen hygrometers. Een kamer is te vochtig als de vochtigheid in de winter langdurig hoger is dan 60 tot 70%. Voor personen met aanleg voor astma en bronchitis is het verstandig in het stookseizoen de luchtvochtigheid tussen 40 en 60% te houden.

Wat kun je doen bij vochtproblemen in je huis?

Woningeigenaren
Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waar het teveel aan vocht vandaan komt. Bij nieuwbouw of na een renovatie kan het vochtprobleem onder meer het gevolg zijn van bouwvocht, lekkage of condensatie. Woningeigenaren hebben in de regel zes jaar garantie op bouw en renovatie. In het Bouwbesluit staat dat lekkage, optrekkend en doorslaand vocht niet toegestaan zijn. Neem daarover contact op met de aannemer.
Het is ook mogelijk dat je zelf onbedoeld de veroorzaker bent van het teveel aan vocht. Door koken, douchen en het drogen van de was komt veel waterdamp vrij. Zorg er dus voor dat je altijd goed ventileert.

Huurders
Je bent als huurder zelf verantwoordelijk voor een teveel aan vocht dat met gebrek aan ventilatie te maken heeft. Denk je dat de oorzaak van vocht en schimmel in jouw huis een bouwkundig gebrek is, meldt dit dan schriftelijk bij je verhuurder. Het is zijn of haar verantwoordelijkheid de gebreken te verhelpen.

Worden de gebreken niet binnen zes weken verholpen? Je kunt dan bij de Huurcommissie om tijdelijke huurverlaging vragen. Als je er via de huurcommissie niet uitkomt, kun je contact opnemen met de Geschillenadviescommissie.

Wat zijn de gevolgen van vocht en schimmel voor je gezondheid?

In een te vochtige woning groeien schimmels. Wonen in een vochtig en schimmelig huis is niet goed voor je gezondheid. Astma, verergering van astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties kunnen er het gevolg van zijn. Ook kunnen bestaande reumaklachten verergeren in koude, vochtige huizen.

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Wil je meer weten over vocht en schimmel? Neem dan contact op met GGD Groningen.