Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Bedwantsen

Bedwantsen zijn parasieten die in de buurt van mensen of dieren leven. Het zijn nachtdieren, je vindt ze daarom vooral in slaapkamers. Ze leven van bloed en kunnen 35 weken zonder voedsel overleven. Als je bent gebeten door bedwantsen merk je dat door zwellingen en jeuk. De wondjes genezen meestal snel.

Bedwantsen zijn ongeveer een halve centimeter lang en roodbruin van kleur. Na een bloedmaaltijd kunnen ze donkerrood worden. Als je uitwerpselen vindt in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten, is het goed mogelijk dat je bedwantsen hebt.

Het is lastig om te voorkomen dat er bedwantsen in je huis zijn. Beten van bedwantsen zijn overal op te lopen. Meestal heb je ergens geslapen waar bedwantsen zich ophielden. Ze kunnen ook worden meegenomen via bagage (in koffers, in naden van kleren). Soms worden ze opgelopen in instellingen in de gezondheidszorg, openbaar vervoer en bioscopen.

Overdag verstoppen bedwantsen zich achter plinten, stopcontacten of in spleetjes en kieren in de muur. Of ze zitten in de naden van het matras, in de lattenbodem of de spiraal van het bed.

Bedwantsen verhuizen zichzelf via bagage, meubilair of beddengoed. Je voorkomt dit door tijdens je reis of vakantie je tas of koffer niet op de grond te zetten en zo veel mogelijk dicht te houden. Na je reis was je je kleding op 60°C of hoger. Droog de kleding in de droger.

Als je bedwantsen in huis hebt, neem dan contact op met de afdeling ongediertebestrijding van jouw gemeente of met een professionele ongediertebestrijder. Ga niet zelf met insecticiden aan de slag, onder meer vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen.

GGD Groningen voert geen ongediertebestrijding uit.

Meer informatie over bedwantsen vind je op de website van het RIVM.

Lees ook het artikel Bedwantsen terug van weggeweest.