BRMO en MRSA
BRMO staat voor ‘bijzonder resistente micro-organismen.’ Alle bacteriën en schimmels waar de gebruikelijke medicijnen niet meer tegen werken, noemen we BRMO. De bekendste BRMO is de Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA. Andere varianten zijn ESBL, VRE en CPE.
Hoe krijg je het?
Iedereen kan een BRMO krijgen. Vaak word je besmet door handen, beddengoed, stofdeeltjes of voorwerpen. Sommige mensen hebben meer kans om een BRMO te krijgen. Dit zijn mensen die vaak antibiotica hebben gehad of mensen die in het ziekenhuis liggen.
Wat merk je?
De meeste mensen worden niet ziek van een BRMO. Gezonde mensen kunnen een BRMO bij zich hebben zonder ziek te worden. Deze mensen noemen we dragers. Zij worden niet ziek, maar kunnen wel anderen besmetten. Dragers hebben geen antibiotica tegen de BRMO nodig. Vaak verdwijnt de bacterie vanzelf.
Sommige mensen worden wel ziek van een BRMO. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een slechte gezondheid. Zij kunnen een ontsteking krijgen. Waar de ontsteking in het lichaam ontstaat, verschilt per persoon.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Zo wordt de kans kleiner dat je een BRMO krijgt. Doe dit in ieder geval nadat je naar het toilet bent geweest, voordat je gaat eten en na hoesten, niezen of je neus snuiten.
Als je ziek wordt van een BRMO krijg je vaak speciale antibiotica. Ook is het belangrijk om aan zorgverleners te vertellen dat je een BRMO hebt. Dit geldt ook voor dragers die niet ziek zijn. Dan kunnen er acties ingezet worden, zodat de BRMO zich niet verder verspreidt.
Denk aan:
- iemand die in isolatie verpleegd of verzorgd moet worden
- zorgverleners die handschoenen, schorten of mondneusmaskers dragen om te voorkomen dat ze de bacterie van de ene op de andere patiënt overbrengen.
Mag je werken of naar school?
Iemand die een BRMO bij zich draagt mag gewoon naar het werk, kinderdagverblijf of school.
Wel is het dan extra belangrijk om de handen vaak en goed te wassen.
Waar vind je meer informatie?
- Vragen en antwoorden BRMO | RIVM
- Antibioticaresistentie | RIVM
- Informatie voor professionals: BRMO | LCI-richtlijnen | RIVM
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.