Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Coronadashboard GGD Groningen

Icoon GGD pin - Aantal coronabesmettingen

Aantal coronabesmettingen

- Provincie Groningen
8531 Totaal 0 Deze week
Bron: RIVM
Icoon GGD virus - Aantal bewezen COVID-19 overlijdens

Aantal bewezen COVID-19 overlijdens

- Provincie Groningen
48 Totaal 0 Deze week
Bron: RIVM
Icoon GGD test - Aantal coronatesten

Aantal coronatesten door GGD Groningen

- GGD-testlocaties
8879 Afgelopen week 550 Positief getest
Bron: GGD Groningen
Icoon GGD ziek - Aantal coronatesten positief

Percentage coronatesten positief

- GGD-testlocaties
6,2% Afgelopen week
Bron: GGD Groningen

Verloop coronavirus in Groningen

Totaal aantal besmettingen

Totaal bevestigde besmettingen COVID-19 Grafiek 1: Totaal aantal besmettingen
Bron: RIVM

Aantal coronatesten per week sinds 1 juni 2020

Grafiek 3: Aantal coronatesten per week sinds 1 juni 2020
Bron: GGD Groningen

Aantal nieuwe besmettingen (per week)

Grafiek 2: Aantal nieuwe besmettingen (per week)
Bron: RIVM

Totaal aantal positief geteste inwoners per gemeente

Appingedam 103 Delfzijl 237 Groningen 4386 Loppersum 90 Stadskanaal 622 Veendam 271 Pekela 111 Oldambt 359 Westerwolde 380 Midden-Groningen 696 Het Hogeland 646 Westerkwartier 615 Grafiek 4: Totaal aantal positief geteste inwoners per gemeente
Bron: RIVM

Data op dit dashboard is afkomstig van het RIVM en GGD Groningen. Wekelijkse duiding: elke woensdag om 12.00 uur, gebaseerd op RIVM-data tot dinsdagmiddag 15.00 uur.

 • Update totaal + weektotaal coronabesmettingen in de provincie Groningen vindt dagelijks plaats (bron: RIVM).
 • Het weektotaal coronabesmettingen begint iedere maandag weer op 0 en wordt daarna dagelijks bijgewerkt.
 • Update coronatesten op GGD-testlocaties vindt wekelijks plaats (maandag t/m zondag, bron: GGD).

 • Aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen = totaal van coronabesmettingen bij inwoners van de provincie Groningen sinds het begin van de epidemie en het aantal besmettingen van deze week. Niet alle positief geteste personen zijn via een GGD-testlocatie getest. Ook zorginstellingen en huisartsen testen op het coronavirus. Zie ook grafiek 1 en 2.
 • Aantal bewezen COVID-19 overlijdens in de provincie Groningen = het totaal aantal overlijdens in de provincie Groningen waarvan de oorzaak een vastgestelde coronabesmetting was, gerekend vanaf het begin van de epidemie.  Aangevuld met het aantal overlijdens van deze week.
 • Aantal coronatesten door GGD Groningen = het aantal uitgevoerde coronatesten door GGD Groningen op de eigen GGD-testlocaties in de afgelopen week, zie ook grafiek 3. En het aantal positief getesten in de GGD-testlocaties van de afgelopen week. Daarnaast vermelden we het percentage positieve uitslagen van de afgelopen week. Ook mensen die niet in de provincie Groningen wonen, kunnen zich op de testlocaties van GGD Groningen laten testen. Zij worden in deze aantallen meegeteld.
 • Het kaartje van de provincie laat het totaal aantal coronabesmettingen per gemeente zien dat is gemeld sinds het begin van de epidemie.

Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt hoger omdat tot 1 juni 2020 niet alle inwoners met klachten konden worden getest, mogelijk niet iedereen met klachten zich laat testen en een besmetting ook zonder klachten kan verlopen.


Wekelijkse update van 25 november 2020

Coronabesmettingen en -overlijdens

Sinds het begin van de epidemie is bij 7951 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld. Sinds de vorige update van dit bericht (18 november) zijn er 664 besmettingen bijgekomen. Het aantal nieuwe besmettingen ligt hoger dan de vorige week (toen waren er 509 nieuwe besmettingen).

Dit is de tweede week op rij dat de trend (licht) stijgend is. Het algehele beeld van afgelopen week voor onze regio, met een besmettingsgraad van ca. 100 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis, blijft daarmee zorgelijk (ondanks het feit dat Groningen het laagst scoort van alle provincies).

Hierna volgt duiding van de cijfers van woensdag 18 november t/m dinsdag 24 november 2020.

Leeftijdsverdeling nieuwe coronabesmettingen

De leeftijdsverdeling van de personen met een nieuwe besmetting is globaal gelijk aan die van vorige week, uitgezonderd de leeftijdscategorieën 0-15 jaar (lichte daling) en ouder dan 65 jaar stijging van 4%.  De leeftijdsverdeling was de afgelopen week als volgt:

 • 3% in leeftijdscategorie 0-15 jaar (vorige week 7%)
 • 10% in de groep 16-19 jaar (vorige week 10%).
 • 19% in categorie 20-29 jaar (vorige week 18%)
 • 49% in categorie 30-65 jaar (vorige week 50%)
 • 20% was ouder dan 65 jaar (vorige week 16%)

Vermoedelijke besmettingsbron coronavirus

Van de nieuwe besmettingen in de afgelopen week was van 54% een vermoedelijke bron bekend. Het betrof:

 • 51% in de thuissituatie (huisgenoten)
 • 14% in de werksituatie
 • 22% in vrijetijdsbesteding (inclusief sport en contact met vrienden/familie in de thuissituatie)
 • 14% in een zorginstelling (inclusief huisartsenzorg, ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg).
 • 3% in school en kinderopvang

Per nieuwe besmetting kan meer dan één vermoedelijke bron worden aangewezen; de bovengenoemde percentages tellen dan ook op tot meer dan 100%. Er was nog een kleine groep (3%) overige gelegenheden.

Ontwikkeling coronabesmettingen

Het aantal besmettingen in de provincie neemt toe (grafiek 1 en 2). De besmettingsgraad per gemeente verschilt, waarbij deze week de stijging in de gemeente Westerwolde opvalt; het aantal nieuwe besmettingen in het AZC in Ter Apel nam deze week toe.

De top vijf van gemeenten afgelopen week:

 • Stadskanaal (237 meldingen per 100.000 inwoners)
 • Westerwolde (222 per 100.000)
 • Midden Groningen (174 per 100.000)
 • Delfzijl (142 per 100.000)
 • Appingedam (129 per 100.000)

Overlijdens door corona

Er zijn in de afgelopen week 4 nieuwe overlijdens ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 48 in onze provincie.

Afgenomen coronatesten door GGD Groningen

In de afgelopen week (week 47) werden er 8879 mensen getest op de GGD-testlocaties MartiniPlaza en aan de Europaweg in Groningen, Veendam, Delfzijl, Grijpskerk en Stadskanaal. Hiervan werden er 550 (6,2%) positief getest; een toename van het vindpercentage met 1% ten opzichte van week 46 (5,1%).

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laten testen. Grafiek 3 toont het aantal coronatesten per week sinds 1 juni 2020. Afgelopen week zagen we een toename van het aantal afgenomen testen ten opzichte van de week ervoor (ca. 7.500).


Alleen samen krijgen we corona onder controle

Ben je verkouden? Hoest je of heb je koorts? Laat je snel testen via coronatest.nl. Vaak kun je binnen een paar uur al terecht bij een testlocatie bij jou in de buurt. Blijf thuis totdat je de testuitslag hebt.

Het aantal coronabesmettingen blijft hoog en we zijn er dus nog niet! De gedeeltelijke lockdown blijft van kracht om elkaar te beschermen. Wees alert en houd je aan de huidige maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


Landelijk dashboard coronavirus Rijksoverheid

Het landelijke dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Je kunt hier op Veiligheidsregio- en gemeenteniveau kijken naar de laatste stand van zaken.

Bekijk hier het landelijke dashboard coronavirus.

 

Wil je nog meer gedetailleerde informatie?

Bekijk de wekelijkse rapportage van het RIVM