Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Coronadashboard GGD Groningen

Icoon GGD pin - Aantal coronabesmettingen

Aantal coronabesmettingen

- Provincie Groningen
0 Huidige week (oplopend per dag) 128 Gisteren
Bron: RIVM
Icoon GGD virus - Aantal bewezen COVID-19 overlijdens

Aantal bewezen COVID-19 overlijdens

- Provincie Groningen
0 huidige week 235 Totaal
Bron: RIVM
Icoon GGD test - Aantal coronatesten

Aantal coronatesten door GGD Groningen

- GGD-testlocaties
16.025 Afgelopen week 928 Positief getest
Bron: GGD Groningen
Icoon GGD ziek - Aantal coronatesten positief

Percentage coronatesten positief

- GGD-testlocaties
5,8% Afgelopen week
Bron: GGD Groningen

Verloop coronavirus in Groningen

Aantal nieuwe besmettingen (per week)

Grafiek 1: Aantal nieuwe besmettingen (per week)
Bron: RIVM

Aantal coronatesten (laatste 8 weken)

Grafiek 3: Aantal coronatesten per week (laatste 8 weken)
Bron: GGD Groningen

Aantal Vaccinaties (laatste 8 weken)

Grafiek 2: Aantal vaccinaties per week (laatste 8 weken)
Bron: GGD Groningen

Totaal aantal positief geteste inwoners per gemeente

Eemsdelta 4950 Groningen 11493 Stadskanaal 2222 Veendam 1611 Pekela 857 Oldambt 2471 Westerwolde 2027 Midden-Groningen 3295 Het Hogeland 2935 Westerkwartier 2739 Grafiek 4: Totaal aantal positief geteste inwoners per gemeente
Bron: RIVM

Data op dit dashboard is afkomstig van het RIVM en GGD Groningen. Wekelijkse duiding: elke woensdag om 12.00 uur, gebaseerd op RIVM-data tot dinsdagmiddag 15.30 uur. Uitleg over de data en de grafieken vind je onderaan deze pagina.


Wekelijkse corona-update, woensdag 14 april 2021

Sinds het begin van de epidemie is bij 31.247 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld. Sinds de vorige update van dit bericht (7 april) zijn er 987 besmettingen bijgekomen. Dit is een lichte toename ten opzichte van de week hiervoor (960).

De besmettingsgraad in onze regio is met 168 gevallen per 100.000 op dit moment het laagst in Nederland en ligt daarmee ruim onder het landelijk gemiddelde (288 per 100.000 inwoners). Desondanks is het inschalingsniveau van onze regio met deze besmettingsgraad en 97 ziekenhuisopnames per 1.000.000 inwoners nog steeds ‘zeer ernstig’ (conform de Routekaart coronamaatregelen van VWS dd. 2 februari jl.).

Vaccinaties

In week 14 zijn er 11.337 vaccinaties (zie grafiek 2) gezet door GGD Groningen. Vanaf deze week krijgt de GGD duizenden extra doses Pfizer-vaccin en stijgt wekelijks het aantal vaccinaties dat gezet wordt.

Afgelopen weekend is iedereen geboren in en voor 1951 opgeroepen om online een afspraak te maken, (zelfs al is de uitnodiging nog niet binnen). Er is genoeg ruimte voor een prikafspraak op onze vaccinatielocaties in MartiniPlaza, Kardinge, Zuidhorn en Appingedam. Door het verhogen van de leveringen kan aankomende maandag 19 april ook op onze nieuwe locatie in Scheemda gelijk volop worden geprikt.

Tot en met week 14 zijn er in totaal 76.171 prikken gezet door GGD Groningen.


Hierna volgt duiding van de besmettingscijfers van woensdag 7 april t/m dinsdag 13 april.

Leeftijdsverdeling nieuwe coronabesmettingen

De leeftijdsverdeling van de personen met een nieuwe besmetting is deze week verschoven, het percentage personen jonger dan 20 jaar is iets toegenomen en het aandeel van de leeftijdsgroep ouder dan 65 jaar is gedaald:

 • 13% in leeftijdscategorie 0-14 jaar (vorige week 11%)
 • 9% in de groep 15-19 jaar (vorige week 7%).
 • 18% in categorie 20-29 jaar
 • 51% in categorie 30-65 jaar
 • 10% was ouder dan 65 jaar (vorige week 14%)

Vermoedelijke besmettingsbron coronavirus

Van de nieuwe besmettingen in de afgelopen week was van 56% een vermoedelijke bron bekend:

 • 61% in de thuissituatie (huisgenoten)
 • 24% bij bezoek in de thuissituatie
 • 11% in de werksituatie
 • 2% in een zorginstelling (vorige week 5%)
 • 4% op school en kinderopvang

Per nieuwe besmetting kan meer dan één vermoedelijke bron worden aangewezen; de bovengenoemde percentages tellen dan ook op tot meer dan 100%.

Ontwikkeling coronabesmettingen

Het aantal besmettingen in de provincie is de afgelopen week toegenomen (grafiek 1). De top vijf van gemeenten afgelopen week (aantallen zijn meldingen per 100.000 inwoners):

 • Pekela (418)
 • Stadskanaal (281)
 • Eemsdelta (227)
 • Oldambt (212)
 • Midden-Groningen (176)

Het besmettingsniveau in de (grote) gemeente Groningen is de afgelopen week gedaald naar 129 per 100.000 en ligt hiermee iets onder het gemiddelde niveau van de regio (168 per 100.000).

Overlijdens door corona

Er zijn in de afgelopen week 6 nieuw overlijdens ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 231 in onze provincie.

Afgenomen coronatesten door GGD Groningen

In de afgelopen week (week 14) werden er 16.025 mensen getest op de GGD-testlocaties. Hiervan werden er 928 (5,3%) positief getest.

Het aantal afgenomen testen is in week 14 licht afgenomen (in week 13 werden er 16.402 testen afgenomen). Ook landelijk wordt er de afgelopen week een lichte daling gezien in het aantal afgenomen testen.

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laten testen. Grafiek 3 toont het aantal coronatesten per week van de afgelopen 8 weken.


Alleen samen krijgen we corona onder control

We blijven tot en met 28 april in een lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus.  Ook worden er snel steeds meer mensen gevaccineerd.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Houd je aan de huidige maatregelen, ook als je gevaccineerd bent. Blijf zo veel mogelijk thuis, was je handen en hou 1,5 meter afstand. Zo kan er sneller meer.

Laat je testen, bij klachten of op de 5e dag als je in contact bent geweest met een besmet persoon. Blijft thuis totdat je de uitslag hebt, deze heb je vaak al binnen 1,5 uur, als je getest bent op één van onze sneltestlocaties. Positief? Ga dan in isolatie.

Alleen samen kunnen we de verspreiding van het coronavirus tegengaan.


Landelijk dashboard coronavirus Rijksoverheid

Het landelijke dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Je kunt hier op Veiligheidsregio- en gemeenteniveau kijken naar de laatste stand van zaken.

Bekijk hier het landelijke dashboard coronavirus.


Uitleg over deze pagina

Update weektotaal aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen vindt dagelijks plaats (dynamisch dagcijfer). Dit weektotaal coronabesmettingen begint iedere maandag weer op 0 en wordt daarna dagelijks bijgewerkt t/m zondag (bron: RIVM).

Aantal bewezen COVID-19 overlijdens in de provincie Groningen is het aantal overlijdens in de huidige week voor de provincie Groningen, waarvan de oorzaak een vastgestelde coronabesmetting was. Dagelijks vindt er een update plaats. Aangevuld met het totaal aantal overlijdens vanaf het begin van de epidemie (bron: RIVM).

Update aantal coronatesten door GGD Groningen vindt wekelijks plaats van maandag t/m zondag. Het aantal testen plus het aantal ‘positief getest’ betreffen uitsluitend de resultaten van de GGD-testlocaties en tellen coronatesten via huisartsen, zorginstellingen etc. niet mee. Ook mensen die niet in de provincie Groningen wonen, kunnen zich op de testlocaties van GGD Groningen laten testen. Zij worden in deze aantallen meegeteld (bron: GGD Groningen). Grafiek 3 toont het aantal coronatesten van GGD Groningen van de afgelopen 8 weken.

Aantal nieuwe besmettingen (per week) is het weektotaal van nieuwe coronabesmettingen bij inwoners van de provincie Groningen. Inclusief besmettingen gemeld via huisartsen, zorginstellingen etc. Zie grafiek 1 (bron: RIVM).

Totaal aantal besmettingen (laatste 30 dagen) laat het totaal aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen zien sinds het begin van de corona-epidemie. We tonen de laatste 30 dagen. Zie grafiek 2 (bron: RIVM).

Het kaartje van de provincie laat het totaal aantal coronabesmettingen per gemeente zien dat is gemeld sinds het begin van de epidemie. Zie grafiek 4 (bron: RIVM).

Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt hoger omdat tot 1 juni 2020 niet alle inwoners met klachten konden worden getest, mogelijk niet iedereen met klachten zich laat testen en een besmetting ook zonder klachten kan verlopen.

Wil je nog meer gedetailleerde informatie?

Bekijk de wekelijkse rapportage van het RIVM