Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Coronadashboard GGD Groningen

Icoon GGD pin - Aantal coronabesmettingen

Aantal coronabesmettingen

- Provincie Groningen
1.136 Huidige week (oplopend per dag) 204 Gisteren
Bron: RIVM
Icoon GGD virus - Aantal bewezen COVID-19 overlijdens

Aantal bewezen COVID-19 overlijdens

- Provincie Groningen
6 huidige week 126 Totaal
Bron: RIVM
Icoon GGD test - Aantal coronatesten

Aantal coronatesten door GGD Groningen

- GGD-testlocaties
12.827 Afgelopen week 1.120 Positief getest
Bron: GGD Groningen
Icoon GGD ziek - Aantal coronatesten positief

Percentage coronatesten positief

- GGD-testlocaties
8,7% Afgelopen week
Bron: GGD Groningen

Verloop coronavirus in Groningen

Aantal nieuwe besmettingen (per week)

Grafiek 1: Aantal nieuwe besmettingen (per week)
Bron: RIVM

Aantal coronatesten (laatste 8 weken)

Grafiek 3: Aantal coronatesten per week (laatste 8 weken)
Bron: GGD Groningen

Totaal aantal besmettingen (laatste 30 dagen)

Totaal bevestigde besmettingen COVID-19 Grafiek 2: Totaal aantal besmettingen (laatste 30 dagen)
Bron: RIVM

Totaal aantal positief geteste inwoners per gemeente

Eemsdelta 3107 Groningen 7282 Stadskanaal 1421 Veendam 917 Pekela 356 Oldambt 1208 Westerwolde 1083 Midden-Groningen 1739 Het Hogeland 1659 Westerkwartier 1449 Grafiek 4: Totaal aantal positief geteste inwoners per gemeente
Bron: RIVM

Data op dit dashboard is afkomstig van het RIVM en GGD Groningen. Wekelijkse duiding: elke woensdag om 12.00 uur, gebaseerd op RIVM-data tot dinsdagmiddag 15.30 uur. Uitleg over de data en de grafieken vind je onderaan deze pagina.


Wekelijkse corona-update, woensdag 13 januari 2021

Sinds de vorige update (6 januari) zijn er 1.485 besmettingen in de provincie Groningen bijgekomen, een lichte afname ten opzichte van de week ervoor. Het aantal nieuwe besmettingen blijft net als  vorige week (1.627 besmettingen) echter hoog.

Het algehele beeld van de afgelopen week voor onze regio, met een besmettingsgraad van ca. 244 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis, ligt nu op het niveau ‘ernstig’.

Vanaf het begin van de epidemie is bij 17.749 personen in onze provincie een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Hierna volgt duiding van de cijfers van woensdag 6 januari t/m dinsdag 12 januari.

Leeftijdsverdeling nieuwe coronabesmettingen

De leeftijdsverdeling van personen met een nieuwe besmetting is globaal gelijk gebleven. Wel is er een einde gekomen aan een maand met wekelijks een daling van nieuwe besmettingen onder jongeren. De stijging onder de jongeren wordt in het hele land waargenomen een mogelijke verklaring is de viering van oud- en nieuwjaar.

De leeftijdsverdeling was de afgelopen week als volgt:

 • 4% in leeftijdscategorie 0-15 jaar
 • 9% in de groep 16-19 jaar (vorige week 6%)
 • 21% in categorie 20-29 jaar
 • 46% in categorie 30-65 jaar
 • 20% was ouder dan 65 jaar

Vermoedelijke besmettingsbron coronavirus

Het was deze week niet mogelijk om bij iedere nieuwe besmetting volledig bron- en contactonderzoek te verrichten. Van de nieuwe besmettingen in de afgelopen week was van 70% een vermoedelijke bron bekend:

 • 46% in de thuissituatie (huisgenoten)
 • 11% in de werksituatie
 • 32% in vrijetijdsbesteding
 • 19% in een zorginstelling
 • 0% op school en kinderopvang

Per nieuwe besmetting kan meer dan één vermoedelijke bron worden aangewezen; de bovengenoemde percentages tellen dan ook op tot meer dan 100%. Er was nog een kleine groep (2%) ‘overige gelegenheden’.

Ontwikkeling coronabesmettingen

Het aantal besmettingen in de provincie was de afgelopen week wederom hoog. Dit sluit aan bij de landelijke trend (grafiek 1 en 2). Voor de provincie als geheel zitten we deze week op ca. 244 meldingen per 100.000 inwoners. De top vijf van gemeenten afgelopen week:

 • Westerwolde (420)
 • Eemsdelta (358)
 • Oldambt (348)
 • Veendam (340)
 • Pekela (287)

Getallen zijn meldingen per 100.000 inwoners.

Overlijdens door corona

Er zijn in de afgelopen week 14 nieuwe overlijdens ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 122 in onze provincie.

Afgenomen coronatesten door GGD Groningen

In de afgelopen week (week 1) werden er 12.827  mensen getest op de GGD-testlocaties (MartiniPlaza en Europaweg in Groningen, Veendam, Delfzijl, Grijpskerk, Stadskanaal en Winschoten). Hiervan werden er 1.120 (8,7%) positief getest. Zowel het aantal afgenomen tests als het vindpercentage zijn licht gedaald ten opzichte van vorige week. Cijfers van vorige week waren 13.203 en 9,9%.

Grafiek 3 toont het aantal coronatesten per week van de afgelopen 8 weken.


Alleen samen krijgen we corona onder controle

Deze week start GGD Groningen met vaccineren. 337 zorgmedewerkers krijgen vrijdag 15 januari 2021 hun eerste coronavaccinatie. In onze strijd tegen corona blijft ook testen belangrijk. Dus krijg je klachten, ook al zijn ze mild? Laat je testen.

Binnen een paar uur kun je terecht bij een testlocatie bij jou in de buurt. Blijf thuis totdat je de testuitslag hebt. Ga na coronatest.nl voor een afspraak.

Ben je positief getest op corona? Ga dan in isolatie en vermijd contact met anderen.

Lockdown verlengd tot en met 9 februari
Wij blijven tot en met in ieder geval 9 februari 2021 in lockdown. Dit is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

 • Blijf thuis
 • Werk thuis
 • Beperk bezoek

Wees alert en houd je aan de huidige maatregelen. Zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus tegengaan.


Landelijk dashboard coronavirus Rijksoverheid

Het landelijke dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Je kunt hier op Veiligheidsregio- en gemeenteniveau kijken naar de laatste stand van zaken.

Bekijk hier het landelijke dashboard coronavirus.


Uitleg over deze pagina

Update weektotaal aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen vindt dagelijks plaats (dynamisch dagcijfer). Dit weektotaal coronabesmettingen begint iedere maandag weer op 0 en wordt daarna dagelijks bijgewerkt t/m zondag (bron: RIVM).

Aantal bewezen COVID-19 overlijdens in de provincie Groningen is het aantal overlijdens in de huidige week voor de provincie Groningen, waarvan de oorzaak een vastgestelde coronabesmetting was. Dagelijks vindt er een update plaats. Aangevuld met het totaal aantal overlijdens vanaf het begin van de epidemie (bron: RIVM).

Update aantal coronatesten door GGD Groningen vindt wekelijks plaats van maandag t/m zondag. Het aantal testen plus het aantal ‘positief getest’ betreffen uitsluitend de resultaten van de GGD-testlocaties en tellen coronatesten via huisartsen, zorginstellingen etc. niet mee. Ook mensen die niet in de provincie Groningen wonen, kunnen zich op de testlocaties van GGD Groningen laten testen. Zij worden in deze aantallen meegeteld (bron: GGD Groningen). Grafiek 3 toont het aantal coronatesten van GGD Groningen van de afgelopen 8 weken.

Aantal nieuwe besmettingen (per week) is het weektotaal van nieuwe coronabesmettingen bij inwoners van de provincie Groningen. Inclusief besmettingen gemeld via huisartsen, zorginstellingen etc. Zie grafiek 1 (bron: RIVM).

Totaal aantal besmettingen (laatste 30 dagen) laat het totaal aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen zien sinds het begin van de corona-epidemie. We tonen de laatste 30 dagen. Zie grafiek 2 (bron: RIVM).

Het kaartje van de provincie laat het totaal aantal coronabesmettingen per gemeente zien dat is gemeld sinds het begin van de epidemie. Zie grafiek 4 (bron: RIVM).

Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt hoger omdat tot 1 juni 2020 niet alle inwoners met klachten konden worden getest, mogelijk niet iedereen met klachten zich laat testen en een besmetting ook zonder klachten kan verlopen.

Wil je nog meer gedetailleerde informatie?

Bekijk de wekelijkse rapportage van het RIVM