Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

GGD Groningen biedt extra vaccinatiemogelijkheden aan

Geplaatst op: 3 juli 2018

Onlangs is het jaarlijkse rapport van het RIVM verschenen over de vaccinatiegraad bij kinderen. Landelijk is de vaccinatiegraad voor tweejarigen nu 90%. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar.

Voor de HPV-vaccinatie is deze daling forser. Deelname aan de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) is afgenomen van 53% naar 45%.

Kans op uitbraken ziekten groter

Door de lagere vaccinatiegraad wordt de kans op een uitbraak van bijvoorbeeld mazelen steeds groter. Om te zorgen dat mazelen zich niet kan verspreiden, is een vaccinatiegraad van minimaal 95% nodig. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad In Nederland gelukkig nog steeds relatief hoog.

HPV-vaccinatie veilig en effectief

Deelname aan de HPV-vaccinatie is al voor het tweede jaar op rij aan het afnemen. Volgens berekeningen van het RIVM worden hierdoor jaarlijks tientallen gevallen van baarmoederhalskanker minder voorkomen. De belangrijkste reden om niet deel te nemen aan deze vaccinatie lijkt de angst voor bijwerkingen, zoals chronische vermoeidheid, te zijn. Uit internationaal onderzoek blijkt dat het vaccin veilig en effectief is.

In de provincie Groningen is de vaccinatiegraad nog net hoger dan het landelijke gemiddelde, wel is deze ook gedaald ten opzichte van vorig jaar. Voor de tweejarigen lag de vaccinatiegraad vorig jaar nog rond de 94%, deze is gedaald naar 91%. De HPV-vaccinaties zijn in de provincie zelfs afgenomen van 55 naar 45%.

Extra vaccinatiemogelijkheden

GGD Groningen vindt het belangrijk dat de vaccinatiegraad in de provincie op een goed niveau komt. Om ouders die twijfelen of vragen hebben over het Rijksvaccinatieprogramma beter te kunnen adviseren, zijn er tegenwoordig extra vaccinatiemogelijkheden.

Daarnaast organiseren we geen grote vaccinatiecampagnes in sporthallen meer, maar vaccineren we kleinschaliger bij jou in de buurt.

Als jouw kind een eerdere oproep voor een vaccinatie heeft gemist, volgt er automatisch een tweede oproep. Na twee oproepen krijg je geen nieuwe oproep meer, wel heeft je kind nog recht op vaccinaties tot de leeftijd van 18 jaar. De volgende HPV-vaccinaties vinden plaats in oktober.

Contact met GGD Groningen

Mocht je besluiten om je kind nu al te willen laten vaccineren of als je hier meer informatie over wilt, kun je contact opnemen met GGD Groningen op telefoonnummer 050 – 367 49 91 of via WhatsApp 06 – 10 56 52 12. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

HPV in de media

RTV Noord besteedde in juli aandacht aan de dalende vaccinatiegraad voor HPV. Kinderarts Jan-Peter Rake zet zijn twaalfjarige dochter in om het percentage HPV-vaccinaties te verhogen. Bekijk hier de video op RTV Noord.