Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

GGD Groningen in wetenschapsprogramma Focus

Geplaatst op: 23 oktober 2018

De dodelijkste infectieziekte ter wereld is tuberculose en iedereen kan het krijgen. Op dit moment is in Nederland de ziekte, de tering, onder controle. Maar hoe lang nog? Een derde van de wereldbevolking is drager van de veroorzaker van tuberculose: de tuberkelbacterie. Je kunt decennia besmet zijn zonder dat te merken. Door ons massale reisgedrag naar verre landen steekt de ziekte weer regelmatig de kop op in Nederland. De bacterie is steeds vaker bestand tegen antibiotica. Het wetenschapsprogramma Focus zoekt uit hoe de wetenschap de bacterie te slim af probeert te zijn.

Presentator Diederik Jekel gaat mee op huisbezoek met verpleegkundige Loes van der Weerd van GGD Groningen. Zij begeleidt patiënten intensief en voorkomt daarmee dat mensen in hun omgeving besmet raken. Ook houdt ze scherp in de gaten of patiënten de nodige medicatie trouw innemen. Ze gaan langs bij een patiënt met een resistente variant van tuberculose, waarvoor hij zeker tien pillen per dag moet slikken die erg vervelende bijwerkingen hebben. Dat moet hij twee jaar lang strikt volhouden. Loes van der Weerd biedt hierbij de broodnodige mentale ondersteuning.

Het sanatorium van deze tijd

Tot honderd jaar geleden was tuberculose ook in Nederland de dodelijkste infectieziekte. Patiënten lagen maanden in de buitenlucht om van de tuberculose af te komen. Tegenwoordig wordt zo’n achthonderd keer per jaar de diagnose ‘tuberculose’ gesteld. Presentator Diederik Jekel bezoekt Beatrixoord in Groningen, het sanatorium van deze tijd. Hier spreekt hij met Jorge, die open tuberculose heeft. Dat betekent dat hij de ziekte in zijn longen heeft en daardoor een besmettingshaard is. Jorge vertelt dat zijn vriendin en veel vrienden hem hebben verlaten uit angst voor besmetting. Laat tuberculose zich zo makkelijk overdragen? Moet Diederik zich zorgen maken dat hij besmet wordt?

Kijk naar de uitzending ‘Iedereen kan de tering krijgen’ op woensdag 24 oktober, 20.45 uur op NPO 2.