Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Goede ventilatie verkleint kans op coronabesmetting

Geplaatst op: 11 januari 2022

11 januari 2022

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar de invloed van ventilatie op de kans op besmetting met het coronavirus. Hieruit blijkt dat de kans op besmetting bij goede ventilatie veel kleiner is dan wanneer er niet wordt geventileerd. Ventilatie beperkt de overdracht van Covid-19 via kleine zwevende druppels, maar kan de verspreiding van het coronavirus nooit helemaal voorkomen. Daarom blijven de andere basismaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, handen wassen en het gebruik van mondneus-maskers ook belangrijk.

Wat is ventilatie?
Door goede ventilatie vervang je 24 uur per dag de (vervuilde) binnenlucht door buitenlucht. Ventileren doe je door de ventilatieroosters de hele dag open te laten. Heb je geen ventilatieroosters? Dan kun je ook een raam op een kier zetten. Daarnaast is het goed om elke dag te luchten. Luchten doe je door ramen en deuren tegenover elkaar te openen, het liefst minimaal een kwartier. Vooral als er bezoek is geweest.

Test je ventilatie
Je kunt de ventilatie het beste testen met een kooldioxidemeter (CO2-meter). Of je genoeg ventileert, hangt onder andere af van het aantal volwassenen/kinderen in een ruimte. Een CO2-meter laat met een stoplicht zien of de ventilatie op dat moment goed genoeg is. Vaak is het al voldoende om ventilatieroosters te openen of het raam op een kier te zetten.

Wanneer je mechanische ventilatie hebt, kun je de ventilatie regelen door deze een stand hoger of lager te zetten. Met een CO2-meter kun je ook testen of de mechanische ventilatie (nog) voldoende werkt. Het is belangrijk dat mechanische ventilatie minimaal 1 keer per jaar wordt schoongemaakt, waarbij de filters worden vervangen. Neem dit op in een onderhoudscontract.

Meer informatie
Voor meer informatie over ventileren kun je ook kijken op de website GGD Leefomgeving of op de website van het RIVM. Op de site van het RIVM vind je ook het rapport over het onderzoek naar de invloed van ventilatie op de overdracht van het coronavirus.
Je kunt ook contact opnemen met GGD Groningen via milieu@ggd.groningen.nl.