Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Gratis kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Geplaatst op: 2 december 2019

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de vaccinatie tegen kinkhoest gratis aangeboden. Deze vaccinatie wordt ook wel de ’22 wekenprik’ genoemd.

Eerder was de vaccinatie alleen tegen betaling te krijgen. Maar vanaf 16 december 2019 zit de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma en is de prik gratis te krijgen. Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen de prik halen bij de plaatselijke GGD.

De werking van de 22 wekenprik
Door de moeder te vaccineren is haar baby meteen vanaf de geboorte beschermd tegen een kinkhoestinfectie. Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt.

Wilma Heuvelman, jeugdverpleegkundige van GGD Groningen legt uit: “Door de zwangere dit vaccin te geven, maakt de moeder antistoffen aan die tegen kinkhoest beschermen. Deze antistoffen komen bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder dus een prik om de baby te beschermen. Als de moeder zich tijdens haar zwangerschap niet laat vaccineren, dan heeft de baby zelf na de geboorte een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest.”

Kinkhoest in Nederland
Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden.

Zwangere vrouwen in Groningen
Ben je (langer dan) 22 weken zwanger en wil je je laten vaccineren? GGD Groningen biedt op verschillende locaties in de provincie momenten aan waarop zwangeren hun vaccinatie kunnen halen. Maak daarvoor wel een afspraak.

Vragen of een afspraak maken?
Heb je nog vragen over de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren, kijk dan op de speciale website over de 22 wekenprik of neem contact op met onze Telefonische Advisering. Ook voor een afspraak kun je daar terecht.
Zij zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag, 8.00 – 17.00 uur
Telefoon: 050 367 4991