Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Hoofdgebouw GGD Groningen rookvrij

Geplaatst op: 25 september 2018

Op dinsdagmiddag 25 september onthulde directeur Publieke Gezondheid Jos Rietveld een bord met de tekst ‘Dit terrein is rookvrij’ aan het hoofdgebouw van GGD Groningen aan het Hanzeplein in Groningen. “Wij zijn op weg naar een rookvrije generatie”, vertelt hij.

GGD Groningen werkt al jaren aan gezondheidsbevordering, volgens de Wet Publieke Gezondheid. “De lokale cijfers laten de noodzaak zien om in te zetten op het tegengaan van roken. Jaarlijks sterven in de provincie Groningen 600 personen aan de rechtstreekse gevolgen van tabaksverslaving.”

Cijfers over roken in provincie Groningen

  • In de provincie Groningen werd in 2016 door een kwart van de volwassenen gerookt (bron: GGD Volwassenmonitor 2016).
  • Daarnaast wordt door jongeren in de provincie Groningen meer gerookt, namelijk 22%, dan elders in Nederland (waar 17% van de jongeren rookt, bron: Jeugdgezondheidsmonitor 2015).
  • Ook roken er in de provincie Groningen meer volwassenen (24%) dan in de rest van het land (21%) (bron: GGD Volwassenmonitor 2016).
  • Verontrustend is dat 12% van de zwangere vrouwen in de provincie rookt tijdens de zwangerschap (bron: JGZ-registraties GGD, 2014-2017).

Rookvrije ambitie GGD Groningen

GGD Groningen heeft zich in 2017 aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, samen met andere organisaties in de provincie Groningen. De gezamenlijke ambitie is om in Nederland een generatie te laten opgroeien die niet-roken vanzelfsprekend vindt.

Jos Rietveld: “We willen voorkomen dat (jonge) mensen gaan roken. Want als je er niet aan begint, hoef je er ook niet mee te stoppen. Het passief meeroken, vooral bij kinderen, moet voorkomen worden. Zo beschermen we kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken. Daarom willen we meerdere plekken rookvrij maken. We beginnen bij ons hoofdkantoor aan het Hanzeplein in Groningen, waar niet meer voor de deur gerookt mag worden. Ook willen we van de locaties van onze consultatiebureaus rookvrije zones maken.”