Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

HPV-vaccinatie zonder afspraak mogelijk

Geplaatst op: 28 februari 2023

28 februari 2023

Vanaf 4 maart 2023 kunnen jongeren van 19 tot en met 26 jaar de HPV-vaccinatie zonder afspraak krijgen op de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Groningen. Op 4 maart is jaarlijks HPV Awareness Day, de dag waarop HPV landelijk en wereldwijd in de belangstelling staat. Om het bewustzijn over HPV te vergroten en de drempel te verlagen, start GGD Groningen met prikken zonder afspraak. De HPV-vaccinatie staat bij veel mensen bekend als de prik tegen baarmoederhalskanker.

Vrije inloop op Osloweg

Met ingang van 4 maart 2023 is het mogelijk om de vaccinatie zonder afspraak te halen op de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Groningen. Voor een vaccinatie op alle andere locaties in de provincie is wél een afspraak nodig. Een afspraak kun je online maken op www.hpvafspraak.nl. Voor wie twijfelt over de vaccinatie is een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl.

Tot en met 10 maart 2023 geeft GGD Groningen de vaccinaties op diverse locaties in de provincie. Daarna alleen aan de Osloweg in Groningen. Lees verder voor alle praktische informatie.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het virus is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen 6 soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Jaarlijks wordt op 4 maart landelijk en wereldwijd aandacht gevraagd voor HPV.

Gratis in 2023

Tegen HPV worden 2 vaccinaties gegeven. Tussen de 2 vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren die een eerste vaccinatie hebben gehaald, krijgen over enkele maanden een sms om hen eraan te herinneren om een tweede afspraak te maken. Alleen in 2023 zijn deze vaccinaties kosteloos voor jongeren van 19 tot en met 26 jaar. Voor wie niet in de doelgroep valt en voor wie na 2023 de vaccinatie wil hebben, kosten de vaccinaties een paar honderd euro.

Alle meisjes en jongens krijgen op de leeftijd van 10 jaar een uitnodiging voor HPV-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis.