Tekstgrootte
kleiner groter

Tatoeeren, piercen en permanente make-up

Ondernemers die tatoeëren en piercen mogen dat alleen doen als zij over een vergunning beschikken van de minister van VWS. Dat geldt ook voor schoonheidssalons waar permanente make-up wordt aangebracht en voor de juweliers die piercen in kraakbeen (het bovenste deel van het oor).

De vergunning wordt afgegeven door de GGD aan de hand van landelijk vastgestelde richtlijnen. De handhavende bevoegdheid is neergelegd bij de Voedsel- en warenautoriteit (nVWA). De houder is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze vergunning. De vergunning is 3 jaar geldig.

Per 1 juni 2014 zijn herziene hygiënerichtlijnen van kracht (zie het kader hiernaast onder "Zie ook"). Hiermee is een wijziging in het vergunningstelsel van kracht geworden, waardoor het onderscheid tussen de vergunning voor tatoeëren en permanente make-up (PMU) vervalt en er onderscheid gemaakt wordt tussen het wel of niet gebruik maken van te steriliseren materialen. Vanaf 13 juli 2016 wordt er ook.bij piercen een onderscheid gemaakt in het tarief bij wel- of niet steriliseren van materialen, zoals dat bij tatoeëren al het geval is.

De landelijk vastgestelde tarieven per 1 juli 2017 zijn:

Soort inspectie

Kosten

Gaatjes prikken in oren en neusvleugels met een piercinginstrument €209,70
Tatoeage of PMU met uitsluitend wegwerpmateriaal €366,98
Tatoeage of PMU, waarbij instrumenten zelf of door derden gesteriliseerd worden €419,40
Piercen met uitsluitend wegwerpmateriaal €366,98
Piercen, waarbij materialen gesteriliseerd worden €419,40
Combinatie van activiteiten €524,25
 
Herinspectie op basis van het uurtarief €104,85
Reiskosten per kwartier of gedeelte van een kwartier €26,21
   

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 43 25

Zie ook