Tekstgrootte
kleiner groter

Vaccinaties tegen baarmoederhalskanker (HPV) voor meisjes

Alle meiden krijgen in het jaar dat ze 13 worden, een uitnodiging voor de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker (HPV). De vaccinaties tegen baarmoederhalskanker (HPV) zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker is een ziekte die alleen vrouwen kunnen krijgen. Ieder jaar krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen in Nederland deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. 

Wat is het HPV-virus?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Er zijn wel 100 soorten van het HPV-virus. Twee soorten veroorzaken samen ongeveer 75% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De vaccinatie helpt je lichaam om te vechten tegen deze twee soorten.

Twee of drie prikken

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) bestaat voor meisjes tot 15 jaar sinds januari 2014 uit twee prikken. Als je na je 15e verjaardag met de prikken tegen HPV begint, heb je nog steeds drie prikken nodig. De prikkenteller helpt om te bepalen hoeveel prikken je nodig hebt. De vaccinaties worden in de bovenarm gegeven.

Uitnodiging provincie Groningen

Meisjes in onze provincie geboren in 2004 hebben hun eerste HPV-vaccinatie ontvangen. Halverwege september volgt een uitnodiging voor de tweede vaccinatie. Als je de eerste HPV-vaccinatie hebt gemist dan krijg je in het najaar een nieuwe uitnodiging voor deze vaccinatie.

Meer informatie over de HPV-inenting vind je op de website van het RIVM

Je kunt ook bellen met Telefonische Advisering van GGD Groningen. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 13.00 uur. Telefoonnummer: 050 367 49 91.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 91

Telefonische advisering