Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Informatie over het RS-virus

Geplaatst op: 27 juli 2021

27 juli 2021

In de afgelopen weken is er een RS-virus epidemie gaande in Nederland. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Dit is een verkoudheidsvirus dat bijna alle kinderen in het eerste levensjaar doormaken. In sommige gevallen kunnen baby’s en peuters erg ziek worden. Een behandeling in het ziekenhuis of op een kinder-IC is zo’n geval noodzakelijk.

Symptomen RS-virus

De verschijnselen van het RS-virus lijken op die van een verkoudheid. Vooral bij baby’s en peuters kan het virus erge benauwdheid veroorzaken. Dit komt door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. Een longontsteking kan ernstige benauwdheidsklachten geven. Naast een longontsteking kunnen kinderen ook een oorontsteking krijgen. Kinderen kunnen slechter gaan eten en drinken met kans op  uitdrogingsverschijnselen. Als je kind alleen verkouden is en geen andere klachten heeft kan je de situatie eerst even aanzien. Bij baby’s onder de drie maanden is het raadzaam om bij koorts (temperatuur hoger dan 38 graden) te overleggen met de huisarts. Het is moeilijk om besmetting met het RS-virus bij kinderen te voorkomen. Vaak handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken bij hoesten of niezen verkleint de kans op besmetting.

Seizoen RS-virus

Een RS-virus epidemie in de zomer is opvallend, maar wel verklaarbaar. Het RS-virus komt meestal in de winter voor tussen november en maart. Afgelopen winter was er geen epidemie van het RS-virus. Door de coronamaatregelen kon het virus zich nauwelijks verspreiden. Mensen hadden veel minder contact met anderen. De scholen en kinderdagverblijven waren lange tijd gesloten en iedereen hield afstand van elkaar. Nu zijn de maatregelen versoepeld waardoor sociale contacten toenemen en zodoende kan het RS-virus zich weer verspreiden (RIVM, 2021 https://www.rivm.nl/rs-virus).