Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Informatietool voor slachtoffers seksueel geweld

Geplaatst op: 19 februari 2021

19 februari 2021

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft een informatietool voor slachtoffers van seksueel geweld gemaakt. Want slachtoffers van seksueel geweld weten vaak niet de goede ingang te vinden naar de juiste hulp. De tool is een handvat voor slachtoffers om de hulp te vinden die het beste past bij hun situatie, wensen en mogelijkheden. De tool is zowel voor volwassenen als minderjarigen en is te vinden via www.centrumseksueelgeweld.nl/hulp.

‘Veel kinderen, jongeren en volwassenen die seksueel geweld hebben meegemaakt, praten er liever niet over,’ zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Het moment dat zij dat wel gaan doen en hulp gaan zoeken is een gouden kans: dan kunnen zij geholpen worden met de verwerking van het trauma. Maar het vinden van de juiste informatie is lastig. We merken dat veel slachtoffers hiermee worstelen: Waar kan ik terecht? Wie kan mij helpen met specifieke problemen? Wat kan ik zelf doen in mijn herstel? En waar heb ik recht op? Met onze nieuwe tool geven we antwoord op deze vragen. Daarnaast geven we veel lees-, kijk- en doetips.’

Fetzen de Groot, coördinator CSG Groningen-Drenthe is blij dat deze tool er nu is. Fetzen: “Uit recent onderzoek weten we dat 7,5 % van de mannen en vrouwen boven de 16 jaar seksueel geweld heeft meegemaakt. Dat zijn voor Groningen en Drenthe 38.000 mensen. Toch zijn er in 2019 maar 130 meldingen gedaan bij het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Het komt dus veel vaker voor dan dat er gemeld wordt. De tool is een laagdrempelige manier om antwoord te krijgen op vragen en kan een eerste stap zijn in het zoeken van hulp.”