Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vooraankondiging Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

Geplaatst op: 17 juni 2019

Alle GGD’en in Nederland doen eens in de 4 jaar onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van de jeugd. Het onderzoek vindt dit najaar plaats bij jongeren in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt op een manier die landelijk is afgesproken.

Dit onderzoek, de zogenoemde Gezondheidsmonitor Jeugd, vindt plaats in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Met de resultaten van het onderzoek wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld om de gezondheid en leefstijl van leerlingen te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen met een goede gezondheid en gezonde leefstijl beter presteren op school. Ook is gebleken dat een deel van de gezondheidsproblemen op latere leeftijd in de jeugd is te voorkomen of uit te stellen. De resultaten uit de Gezondheidsmonitor Jeugd helpen om hier inzichten in te krijgen.

Beter beeld gezondheid jeugd
Op dit moment worden voorgezet onderwijs scholen in Groningen door GGD Groningen benaderd om mee te werken aan het onderzoek. We hopen dat er weer veel scholen zullen meewerken. Want hoe meer scholen meedoen, hoe beter het beeld is dat scholen zelf en de Groningse gemeenten krijgen van de jeugd. En dan kan er doelgerichter beleid worden gemaakt.

Terugkoppeling resultaten
De leerlingen in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs ontvangen na het invullen van de vragenlijst – op een beveiligde internetsite – een persoonlijk gezondheidsprofiel. De jongere krijgt daarbij tips en adviezen over zijn/haar gezondheid en leefstijl. Daarnaast maakt de GGD met behulp van de gegevens een ‘schoolrapport’ dat inzicht geeft in de gezondheidstoestand en leefstijl van de leerlingen op school.