Tekstgrootte
kleiner groter

Hielprik en gehoortest

Elke pasgeboren baby krijgt een hielprik en een gehoortest. Met het hielprikonderzoek wordt het bloed van uw kind onderzocht op een aantal ernstige aandoeningen. Met de gehoortest wordt gemeten of uw kind goed genoeg hoort om te kunnen leren praten.
 

De hielprik en gehoortest vinden plaats in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van GGD Groningen, een screener genoemd, komt hiervoor bij u thuis.  De screener maakt telefonisch een afspraak met u. 

Als uw kind meerdere dagen in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar gedaan. De gehoortest wordt dan vaak uitgevoerd als uw kind weer thuis is.
 

Hielprik

De screener prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van uw kind en vangt een paar druppels bloed op. Vaak vinden kinderen de hielprik niet leuk. Soms huilen ze eventjes.

In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op zeventien zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Als uw kind een aandoening heeft, is het belangrijk dat dit op tijd wordt ontdekt. Ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw kindje kan zo worden voorkomen of beperkt.

Als in het laboratorium geen bijzonderheden worden gevonden, ontvangt u geen bericht over de uitslag van het onderzoek. Na drie weken geen bericht, betekent goed bericht. Wanneer er wel iets wordt gevonden, krijgt uw huisarts bericht. Uw huisarts neemt dan contact met u op.

Soms is de uitslag van het bloedonderzoek niet helemaal duidelijk. Er kan bijvoorbeeld te weinig bloed geprikt zijn. Dan wordt de hielprik opnieuw uitgevoerd.
 

Gehoortest

De screener doet een zacht dopje in het oor van uw kind. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van uw kindje. De test duurt een paar minuten en doet geen pijn. Uw kind merkt er bijna niets van.

Tijdens de test moet het stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het best als uw kind rustig is en slaapt. Uw baby kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de gehoortest.

Het resultaat van de gehoortest is direct bekend. De screener bespreekt dit resultaat met u. Bij ongeveer 95 van de 100 kinderen is de gehoortest meteen voldoende. Als de uitslag onvoldoende is, wordt de gehoortest herhaald en, zo nodig, een 3e keer gedaan.

De uitslag van de 3e test kan nog steeds onvoldoende zijn. Uw kind wordt dan verder onderzocht in een Audiologisch Centrum. U ontvangt hier dan meer informatie over.
 

Meer informatie

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over de hielprik en de gehoortest
 

Contact

Heeft u vragen over de hielprik of over de gehoortest? Dan kunt u contact opnemen met GGD Groningen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Telefoon: 050 367 49 90.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 90