Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Jongere leeftijdsgroepen krijgen het vaccin van Pfizer of Moderna

Geplaatst op: 2 juni 2021

2 juni 2021

Het ministerie van VWS heeft woensdag 2 juni besloten om het advies van de Gezondheidsraad op te volgen om de nieuwe, jongere leeftijdsgroepen te vaccineren met een mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Ook mensen die nog een afspraak gaan maken voor het Janssen-vaccin, krijgen nu Pfizer of Moderna.

Groepen die moeilijk te bereiken zijn voor een tweede vaccinatie, zoals bijvoorbeeld dak- en thuislozen, worden vooralsnog wel gevaccineerd met Janssen omdat het voor hen belangrijk is dat zij in 1 prik beschermd zijn.

Wat betekent dit als je al een afspraak voor vaccinatie met Janssen hebt?

  • Wil je wel graag met Janssen gevaccineerd worden, dan gaat je afspraak gewoon door.
  • Wil je liever een mRNA-vaccin, dan kun je een nieuwe afspraak maken via het landelijke afsprakenlijn (nummer staat in de uitnodigingsbrief).

Wanneer en waar kan ik terecht voor een nieuwe afspraak?
Het telefoonnummer om je afspraak te wijzigen, kun je vinden in je afspraakbevestiging. Mogelijk lukt dit door drukte niet meteen, probeer het dan later nog eens. We verwachten dat je binnen twee weken een nieuwe afspraak hebt. Op onze locatie in Appingedam kun je volgende week al terecht.

Het omzetten van je afspraak kan alleen telefonisch en niet ter plaatse op de vaccinatielocatie.

Ik ben net gevaccineerd met Janssen. Wat nu?
De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen effectief en voldoende veilig is. Je bent dus beschermd tegen de gevolgen van het coronavirus.

Is het Janssen vaccin veilig?
Het Janssen vaccin is veilig, maar het beschermt minder goed dan een mRNA vaccin (Pfizer/Moderna). De Gezondheidsraad geeft aan dat het beter is voor de vaccinatiegraad van Nederland wanneer jongere leeftijden met een mRNA vaccin geprikt worden. Daarom worden geen nieuwe Janssen-afspraken meer gemaakt en mogen mensen met een bestaande afspraak kiezen voor een ander vaccin.

Ik ben al geprikt met Janssen. Ben ik nu voldoende beschermd of moet ik nu nog een prik? 

Nee, dat is niet mogelijk en ook niet nodig. Janssen is een effectief vaccin dat al na 1 prik bescherming biedt. Bovendien is de toelating van vaccins gebaseerd op onderzoek van 1 merk vaccin. Als je twee prikken moet, moet de tweede prik dus hetzelfde vaccin zijn.

Meer informatie
Bel 0800-1351 of kijk op www.rijksoverheid.nl

Lees hier het bericht van de GGD/GHOR.