Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

Mondgezondheid

Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau geven advies over de mondverzorging van je kind. Wanneer begin je met tandenpoetsen? Welke tandpasta met fluoride kun je het beste gebruiken? Wanneer stop je met het gebruik van een zuigfles? Je kunt ons natuurlijk ook je vragen stellen.

Zodra het eerste tandje van je kind doorbreekt, kun je beginnen met het poetsen. GGD Groningen adviseert je om het eerste bezoek aan de tandartspraktijk te brengen als je kind twee jaar is. Op het consultatiebureau ligt een oproepkaart voor je klaar, die je mee kunt nemen naar je tandartspraktijk.

Mondgezondheid op school

Op veel scholen wordt wekelijks klassikaal fluoride gespoeld. Fluoridespoelen helpt erg goed tegen tandbederf en leert jouw kind dat een gezond gebit belangrijk is. Fluoridespoelen is goed voor alle kinderen vanaf 6 jaar. Meer informatie over fluoridespoelen vind je op de website van Winkel Healthcare Service.

Als je kind 2 jaar is, is het melkgebit van bijna compleet. Dit is een goed moment voor het eerste bezoek aan de tandartspraktijk. Je maakt zelf een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist. Geef aan dat je een afspraak maakt naar aanleiding van de oproepkaart die je op het consultatiebureau hebt gekregen.

Bij de tandarts

Tijdens het bezoek aan de tandarts of mondhygiënist kan jouw kind rustig rondkijken. Hij of zij kan bijvoorbeeld alleen of bij jou op schoot in de tandartsstoel zitten. Als je kind het toelaat, kijkt de tandarts met een spiegeltje in de mond. De tandarts controleert het gebit. Ook vertelt de tandarts over de verzorging ervan. Gun je kind een stralend gebit en maak een afspraak bij de tandartspraktijk. Het tandartsbezoek voor kinderen tot 18 jaar wordt altijd vergoed.

Heb je vragen over de mondgezondheid van je kind(eren)? Neem dan contact op met het team Gezondheidsbevordering van GGD Groningen op telefoonnummer 050 367 49 91.

Interessante websites