Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Mondgezondheid

Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau geven advies over de mondverzorging van je kind. Je kunt natuurlijk ook je eigen vragen over mondgezondheid stellen op het consultatiebureau.

Zodra het 1e tandje van je kind doorbreekt, kun je beginnen met poetsen. GGD Groningen adviseert om dan ook al voor het eerst met je kind naar de mondzorgpraktijk te gaan. In een mondzorgpraktijk werken tandartsen en mondhygiënisten.

Goede mondgezondheid start bij preventie. Daarbij geldt nog steeds het motto ‘Jong geleerd, is oud gedaan. Maar is het handiger om te poetsen met een handtandenborstel of elektrisch? Hoe poets je eigenlijk goed? En moet je melktanden echt 2 keer per dag poetsen als deze toch nog wisselen? Antwoorden op deze en andere vragen lees je in het online magazine Kind & Tand.

Mondgezondheid op school

De GGD adviseert het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ van het Ivoren kruis voor peuters en leerlingen op de basisschool.
Meer informatie vind je op: houjemondgezond.nl

Het project ‘Trammelant in tandenland’ geeft beeldende voorlichting over tanden poetsen en voeding. Het project is bedoeld voor kinderen in groep 1 tot en met 4, hun ouders én leerkrachten.
Kijk voor meer informatie op: trammelantintandenland.nl
Er is ook een app ontwikkelt die helpt bij het tandenpoetsen, de Tandenland app.

De lessen mondgezondheid kan de school meenemen in de aanpak Gezonde School om het themacertificaat Voeding te halen.

Als het 1e tandje doorbreekt bij je kind is dat een goed moment om voor de 1e keer met hem of haar naar de mondzorgpraktijk te gaan. Je maakt zelf een afspraak bij een tandarts of mondhygiënist van de mondzorgpraktijk. Een mondzorgpraktijk bij jou in de buurt vind je op www.zorgkaartnederland.nl

Bij de tandarts of mondhygiënist

Tijdens het bezoek aan de tandarts of mondhygiënist kan jouw kind rustig rondkijken. Hij of zij kan bijvoorbeeld alleen of bij jou op schoot in de tandartsstoel zitten. Als je kind het toelaat, kijkt de tandarts of mondhygiënist met een spiegeltje in de mond. Ook vertelt hij/zij over de verzorging van tanden en kiezen.

Gun je kind een stralend gebit en maak een afspraak bij de mondzorgpraktijk!

Tandartsbezoek is voor kinderen tot 18 jaar altijd gratis.

Bekijk ook de video ‘Een gezond kindergebit‘ (8.38 minuten). In 5 talen: Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Berbers.

Heb je vragen over de mondgezondheid van je kind(eren)?
Neem dan contact op met het team Gezondheidsbevordering van GGD Groningen via: 050 367 49 91.

Interessante websites