Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Mazelen in Europa

Geplaatst op: 11 juli 2018

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment in Roemenië, Frankrijk, Italië en Griekenland. Ga je binnenkort op reis naar een van deze landen, controleer dan jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

Ben je al gevaccineerd tegen mazelen of heb je mazelen gehad? Dan ben je beschermd.

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op negenjarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad, dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Ben je geboren vóór 1965 dan is het vrijwel zeker dat je mazelen als kind hebt doorgemaakt. Vaccineren is dan ook niet nodig.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?

Ben je geboren tussen 1965 en 1975 of ben je daarna geboren en nooit eerder gevaccineerd tegen mazelen, dan geldt per land het volgende advies:

  • Voor Roemenië wordt een vaccinatie aangeraden.
  • Voor Italië en Frankrijk is vaccinatie alléén nodig als je heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld als je bij vrienden of familie thuis logeert.
  • Voor Griekenland geldt geen advies om te vaccineren, omdat mazelen hier vooral bij Roma voorkomt.

Vaccinatie voor baby’s van 6 tot 14 maanden

Baby’s tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen indien nodig een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Dat betreft het BMR-vaccin dat het kind tóch al zou krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw baby vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

GGD Groningen wenst je een zorgeloze vakantie!