Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Mazelen in New York

Geplaatst op: 18 april 2019

Wereldwijd komt de infectieziekte mazelen momenteel meer voor. De GGD krijgt de laatste tijd vragen van reizigers die New York gaan bezoeken. Zij vragen zich af of een eventuele vaccinatie tegen mazelen nodig is.

Vaccinatieplicht voor inwoners bepaalde wijken
Voor inwoners van bepaalde gebieden in Brooklyn, New York, is een vaccinatieplicht ingesteld. Voor reizigers die naar deze wijken gaan, geldt die vaccinatieplicht níet. Maar ben je onbeschermd tegen mazelen en reis je af naar betreffende wijken in New York, dan kun je vaccinatie overwegen.

Wel of niet beschermd tegen mazelen?
Sinds 1976 is in Nederland het mazelenvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen het mazelenvaccin voor het eerst als ze 14 maanden oud zijn.

• Iedereen die ná 1976 is geboren, is in principe gevaccineerd.
• Ben je tussen 1965 en 1976 geboren, en kom je in nauw contact met de lokale bevolking (bijvoorbeeld logeren bij familie of vrienden) in de betreffende New Yorkse wijken, dan kun je overwegen om de Bof/Mazelen/Rodehond-vaccinatie (BMR) te halen.
• Vrijwel iedereen die is geboren vóór 1965 is in aanraking geweest met het mazelenvirus en heeft hiertegen afweer opgebouwd; vaccinatie is in dat geval niet nodig.

Met jong kind naar New York
Als je met een kind tussen de 6 en 14 maanden oud naar New York gaat, kun je een vervroegde vaccinatie tegen mazelen overwegen. Als je kind deze BMR-vaccinatie voor zijn 1e verjaardag toegediend krijgt, moet hij deze op de leeftijd van 14 maanden nogmaals krijgen om beschermd te zijn.

Meer informatie
• Informatie over mazelen: www.rivm.nl/mazelen
• Laatste nieuws over reizen en mazelen: www.lcr.nl/Nieuws
• Risicogebieden in New York: www1.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/measles.page Kijk onder ‘Cases by Neighbourhood’ om te zien in welke wijken mazelen momenteel voorkomt.

 

Headerfoto: RIVM