Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

Geplaatst op: 1 juni 2018

Er gaan op dit moment in de media verhalen rond over de meningokokken. Hoe zit het nu eigenlijk? Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over meningokokken.

Hoe krijg je een meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar de kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Wie heeft het meeste kans op een meningokokkenziekte?
Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Wie worden gevaccineerd?
Peuters van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 krijgen het vaccin aangeboden tussen 1 oktober en 30 november 2018. Ná de zomer volgt hier meer informatie over en de jongeren ontvangen hiervoor dan een uitnodiging. In 2019 ontvangen alle jongeren die in dat jaar 14 jaar worden een uitnodiging voor vaccinatie.

Waarom peuters en veertienjarigen?
Het is onmogelijk om álle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Veertienjarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn.

Waarom krijgen niet alle kinderen een vaccinatie aangeboden?
Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor peuters van 14 maanden en jonge tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Door de media-aandacht in de afgelopen dagen is veel vraag ontstaan naar een vaccinatie. Op dit moment is het vaccin nauwelijks beschikbaar voor andere groepen dan bovengenoemde.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van het RIVM.