Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

Geplaatst op: 11 september 2018

Er is op dit moment veel aandacht voor de meningokokkenvaccinatie. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over meningokokken.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar de kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

  • Peuters van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Jongeren geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 en alle jongeren uit 2001 en 2002 krijgen in maart en april 2019 het meningokokkenvaccin aangeboden
  • In 2019 worden, naast alle jongeren die in dat jaar 14 jaar worden, nog 650.000 jongeren opgeroepen voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Het gaat om jongeren die zijn geboren tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005.
  • Reden voor deze maatregel is de stijging van het aantal mensen dat de infectie meningokokken type W oploopt. Door meer jongeren tussen de 14 en 18 jaar te vaccineren, zal de verspreiding van meningokokken type W sneller afnemen.
  • Jongeren geboren in 2003 en 2005 worden in mei en juni 2019 gevaccineerd. Zodra de data voor deze groep bekend zijn, ontvangen zij een oproep per post en zullen de data ook via deze website kenbaar gemaakt worden.

Het is onmogelijk om álle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Jongeren (14-18 jarigen) vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn.

Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor peuters van 14 maanden en tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.

GGD Groningen vaccineert alleen kinderen die volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) een oproep krijgen. Een afspraak maken om anderen hiervoor te vaccineren is op dit moment niet mogelijk.

Voor mensen die vragen hebben over meningokokken (vaccinatie) en de beschikbaarheid vragen we de update op onze website in de gaten te houden.

Zodra het oproepschema voor 2019 bekend is, wordt deze hier geplaatst.

Voor meer informatie over de meningokokken ACWY-vaccinatie kun je kijken op de site van het RIVM.