Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Midden-Groningen maakt zich sterk voor een veilig thuis voor kinderen

Geplaatst op: 2 juli 2018

In het voorjaar van 2018 hebben ervaringsdeskundigen, professionals uit de opvoedomgeving van kinderen in Midden-Groningen, Sociale Teams en Veilig Thuis onderzocht welk handelen werkt voor een kind dat thuis niet veilig is. Hieruit is de Handelingswijzer voortgekomen en onlangs een bijbehorend actieplan.

Wat doet GGD Groningen rondom ‘veilig thuis’ in Midden-Groningen?

De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen werkt aan preventie, signaleert en organiseert waar nodig ondersteuning. We zien 98% van alle kinderen en monitoren hun ontwikkeling vanuit het consultatiebureau en via de jeugdverpleegkundige of jeugdarts op school. Ook adviseren wij professionals als verloskundigen en de kraamzorg of in de kinderopvang en op scholen.

Hoe werkt het?

Wanneer de verloskundige of de kraamzorg constateert dat er risicofactoren zijn, kan de jeugdverpleegkundige van GGD Groningen vroegtijdig op huisbezoek gaan. Zo nodig kan er binnen een week ondersteuning aan ouders worden gegeven. Waar nodig schaalt GGD Groningen op naar Veilig Thuis of een Sociaal Team. Via 050 – 367 49 90 kan door verloskundigen, kraamzorg en huisartsen contact gemaakt worden met een jeugdverpleegkundige over kwetsbare gezinnen.

Informatie voor professionals in Midden-Groningen

In het actieplan staat hoe organisaties kunnen bijdragen en wat we samen gaan oppakken. Zodat we met elkaar nog meer kinderen eerder een stem geven. Doe je mee? Namens de kinderen bedankt!