Tekstgrootte
kleiner groter

Bedwantsen

 

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn parasieten die zich altijd in de buurt van mensen of dieren ophouden. Het zijn nachtdieren. Overdag zitten ze voornamelijk in hun donkere schuilplaats. Ze leven van bloed maar ze kunnen ook 35 weken zonder voedsel overleven.

’s Nachts komen ze uit hun schuilplaats om zich te voeden. Omdat ze zich ’s nachts voeden en graag in de nabijheid van mensen leven, vind je ze vooral in slaapkamers.

Zijn bedwantsen slecht voor mijn gezondheid?

Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Het is nog niet duidelijk of mensen ook besmet kunnen raken na een beet van een bedwants. Meer informatie hierover kunt u vinden in het artikel ‘bedwantsen terug van weggeweest’ van het RIVM.

De klachten die optreden na beten van een bedwants kunnen variëren van geen reactie tot uitgebreide huidklachten zoals zwellingen en jeuk. De klachten kunnen zelfs dagen na de beet nog ontstaan. De wondjes genezen meestal snel.

Hoe herken je bedwantsen?

Bedwantsen zijn ongeveer 6 mm lang en roodbruin van kleur. Na een bloedmaaltijd kunnen ze donkerrood worden. Overdag zie je ze niet omdat ze dan weggekropen zitten in hun donkere schuilplaats. Als u uitwerpselen aantreft in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten, dan is het mogelijk dat u bedwantsen heeft.

Hoe kunt u voorkomen dat u bedwantsen krijgt?

Via bagage, meubilair of beddengoed komen bedwantsen in andere woningen terecht. Besmetting  ontstaat meestal door het meenemen van bedwantsen in bagage. U kunt dit voorkomen door uw tas of koffer niet op de grond te zetten en zo veel mogelijk gesloten te houden. Ook kan een besmetting zich door uitruil van meubilair erg snel verspreiden. Bedwantsen kunnen zich ook verspreiden via scheuren en naden in muren en leidingen en kunnen dan in andere slaapkamers komen. Het dichtkitten van kieren en naden kan helpen dit te voorkomen.

Hoe kunt u bedwantsen bestrijden?

Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Kleding en beddengoed kan het beste worden gewassen op 60⁰C. Andere materialen kunnen het beste vakkundig worden behandeld. Het is belangrijk om zeker te weten dat het om bedwantsen gaat voordat tot bestrijding wordt overgegaan. De afdeling ongediertebestrijding van uw gemeente kan u daarbij helpen. Daar kunnen echter wel kosten aan verbonden zijn.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 99