Tekstgrootte
kleiner groter

Iedere rookwolk is een gifwolk

Schone rook bestaat niet. Het maakt weinig verschil wat er brandt: “chemische stoffen”, afval inclusief tuinafval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook, tabak, enz. Het gezondheidsrisico van rook kan klein of groot zijn.

ramen en deuren sluiten

Het gezondheidsrisico hangt vooral af van de hoeveelheid rook die u binnen krijgt. Daarom is het altijd aan te raden zo weinig mogelijk rook in te ademen. Rook is schadelijk in een concentratie die prikkelend is voor ogen, neus en keel en in hogere concentraties. Als een prikkelende hoeveelheid rook gebouwen bereikt, dan is het advies om ramen, roosters en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te schakelen. Als de concentratie buiten is afgenomen en niet meer prikkelend werkt, dan in het advies alles weer open te zetten en dus te ventileren. Om dit te bepalen zijn geen rookmetingen nodig.

Een rookbron in een binnenruimte met rook die ogen, neus of keel prikkelt, is reden om de ruimte flink door te waaien. Het is aan te bevelen om zelf zo weinig mogelijk rook te maken, ook niet in een vuurkorf of houtkachel.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 99