Tekstgrootte
kleiner groter

Lood in de bodem

Lood in de bodem

Op verschillende plekken in Groningen zit lood in de bodem. Lood werd in het verleden veel gebruikt. Bijvoorbeeld in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood. Vooral in vooroorlogse wijken en stadskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten.

Tegenwoordig krijgen we veel minder lood binnen dan de mensen vroeger. Dit komt bijvoorbeeld doordat je geen lood in benzine meer mag gebruiken en door het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Maar je kunt nog wel lood binnenkrijgen, bijvoorbeeld wanneer je in contact komt met een bodem waar lood in zit. Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, kán dit een gezondheidsrisico vormen.

Lood en je gezondheid

Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met 6 jaar zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als ze dit doen bij het spelen op een bodem met lood,, krijgen ze lood binnen. Ook via het eten van groenten uit grond waar lood in zit, kun je lood binnen krijgen.

Wat kun je doen om zo weinig mogelijk lood uit de bodem binnen te krijgen?

• Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
• Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (“kale bodem”) spelen. Bedek de bodem met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
• Laat kinderen spelen in een zandbak met schoon (gekocht) zand.
• Kweek groenten in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
• Was aarde van zelfgekweekte groenten en fruit zorgvuldig af.
• Trek schoenen uit als je het huis binnengaat.
• Stofzuig regelmatig.

Heb je een grote moestuin (groter dan 200 m2)? Vraag dan informatie op over de kwaliteit van de bodem en/of laat deze onderzoeken.

Meer informatie?

Op de site van de gemeente of op kun je zien of er bodemonderzoek is gedaan. Je kunt ook bellen met de gemeente met vragen over lood in de bodem. Wil je meer weten over lood en gezondheid? Download de brochure of bel GGD Groningen, 050-3674999.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 99