Tekstgrootte
kleiner groter

Milieu-ongevallen door gevaarlijke stoffen en andere factoren

Bij GGD Groningen zijn een aantal collega's werkzaam als Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS). Deze collega's kunnen advies geven over gezondheidsrisico's voor inwoners en hulpverleners tijdens ongevallen en calamiteiten.

De adviseurs richten zich niet alleen op gevaarlijke stoffen, maar ook op andere factoren die opeens gezondheidsschade kunnen veroorzaken, zoals straling, hitte en koude. Ook richten ze zich op onderzoek en aanpak van een plotselinge onbegrepen epidemie van mensen die onwel worden, bijvoorbeeld door groepsziekte.

Grote en kleine milieu-ongevallen

Grote milieu-ongevallen zijn zeldzaam en veroorzaken dus relatief weinig lichamelijke gezondheidsschade. Er wordt veel aan gedaan om te voorkomen dat een milieufactor opeens leidt tot grote aantallen slachtoffers.

Kleine milieu-ongevallen komen vaker voor. Bijvoorbeeld lekkage van ammoniak uit een koeling of chloor uit een zwembad.

Onderzoek door GGD Groningen

Risico's op de Risicokaart

Via de Risicokaart van de provincie Groningen kunt u risicovolle gebieden in uw eigen woon- en werkomgeving zien. Op de Risicokaart vindt u bijvoorbeeld bedrijven die brandbare, explosieve en/of giftige stoffen opslaan, produceren of verwerken.

Samen goed voorbereid

De Groninger gemeenten doen er samen met Veiligheidsregio Groningen en verschillende organisaties alles aan om de kans op incidenten en rampen zo klein mogelijk te houden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er iets mis gaan. Daarom is het slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Voorbereiden wil zeggen: nu al nadenken over de risico’s en over hoe u elkaar kunt helpen. Lees meer over hoe u zich kunt voorbereiden.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 99