Tekstgrootte
kleiner groter

Kwik

Het inademen van kwikdamp is slecht voor de gezondheid. Maar de laatste jaren blijkt dat kwik meer risico’s voor de gezondheid heeft dan iedereen dacht. De norm is dan ook duizend maal strenger geworden. Zelfs het breken van een spaarlamp is niet goed voor de gezondheid.

 

Wat is kwik?

Kwik bestaat in verschillende vormen. Het bekendste is de grijze vloeistof in ouderwetse thermometers. Als kwik er uit komt, zie je glimmende bolletjes met de kleur van roestvrij staal. Met dit kwikzilver hebben veel mensen vroeger gewoon gespeeld. Je kunt de bolletjes leuk laten rollen, samengaan tot een nieuw bolletje en weer splitsen.

Waar kan kwik uit komen?

Spaarlampen en TL-buizen bevatten wat kwik in het witte poeder aan de binnenkant van het glas. Als ze warm zijn, dan bevatten ze ook wat kwikdamp. Het gaat om kleine hoeveelheden die tamelijk kunnen verdwijnen; met goed luchten in ongeveer een uur.

Een ouderwetse koortsthermometer of buitenthermometer bevat meer kwik. Wanneer de thermometer breekt, komt het kwik er uit. Als dit binnen ligt, duurt het weken tot maanden voordat er geen damp meer af komt.

Sommige thermostaten bevat nog meer kwik, maar dit zit goed beschermd en komt meestal niet vrij. Een ouderwetse barometer kan zeer veel kwik bevatten. Als die breekt bestaat er een groot probleem.

Wat kan ik doen om geen kwikdamp in te ademen?

Voor de zekerheid kunt u uw ouderwetse thermometer of barometer met kwik inleveren als chemisch afval. Het is aan te raden om dit te doen voordat ze breken! Laat u niet verleiden om een mooi oude barometer met kwik te kopen.

Spaarlampen en TL-buizen kunt u gewoon gebruiken, maar zorg dat ze niet breken. Ook deze kunt u eventueel als chemisch afval inleveren bij uw gemeente.

Wat kan ik doen als er kwik uit en voorwerp komt?

Als er binnenshuis toch een voorwerp met kwik breekt, doe dan meteen het volgende.
  • Loop niet door het kwik.
  • Doe de ramen open.
  • Zorg dat zwangeren, kinderen en huisdieren rustig de ruimte verlaten.
  • Ga niet vegen, zuigen of poetsen maar zoek onmiddellijk informatie!

Hierover is meer te vinden op de website van het RIVM.

Waarom moet ik dat allemaal meteen doen?

Er zijn 2 redenen om het kwik zonder uitstel goed op te ruimen.
1. Het inademen van kwikdamp is slecht voor de gezondheid. De gevolgen zijn meestal tijdelijk. Maar na het inademen van veel kwikdamp kan de schade blijvend zijn. Kinderen lopen extra risico’s als zij kwik binnenkrijgen. Voor de geboorte zijn ze het meest gevoelig.

2. Als er kwik blijft liggen, verspreidt het zich door het hele pand. Het risico voor de gezondheid neemt toe. Maar ook de kosten van een goede reiniging stijgen. Het kan dan gaan om duizenden euro’s.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

U kunt voor meer informatie krijgen bij de GGD Groningen. U kunt bellen naar 050-3674000 en vragen naar het team medische milieukunde.

Waar zit kwik in?

Thermometers

 

 Thermostaten

  foto Wikipedia: kwikhoudende thermostaat

Schakelaars

 

 Bloedrukmeters

 

 Barometers

  foto KNMI

Flessen voor chemische proefjes

 foto Wikipedia: kwik in glas

In een onzichtbare vorm zit metallisch kwik ook in spaarlampen, TL-buizen en sommige (knoop)batterijen.

Voorwerpen met onzichtbaar kwik: spaarlampn, TL-buis en knoopcel-batterijen (o.a. ontleend aan Wikipedia).

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 49 99