Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

Nationaal Preventieakkoord getekend

Geplaatst op: 26 november 2018

Een grote stap op weg naar een gezonder Nederland. Dat is het Nationaal Preventieakkoord, dat vrijdag is getekend door heel veel verschillende partijen.

“Met dit preventieakkoord zijn we een beweging gestart. Een beweging op weg naar een gezonder Nederland. Voor het eerst zijn er landelijke doelen afgesproken om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen, door meer dan vijftig partijen uit het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven, de sport, de overheid en maatschappelijke organisaties”, vertelt Paul Blokhuis, staatssecretaris.

Grote ambities

De ambities zijn groot. In 2040 willen we:

  • Een rookvrije generatie. Dat betekent dat op dat moment geen kind meer rookt of ooit nog gaat roken.
  • Dat een kwart minder mensen lijdt aan overgewicht. En dat 40% minder mensen lijden aan ziekten die te maken hebben met obesitas. Zoals diabetes, hart-, vaat-, en leverziekten.
  • Dat het aantal mensen dat overmatig alcohol drinkt, gehalveerd is. En dat geen zwangere of jongere onder de 18 jaar drinkt.

GGD Groningen

GGD Groningen ondersteunt het preventieakkoord. Directeur Jos Rietveld legt uit waarom.

“Met dit preventieakkoord zijn we goed op weg naar een gezonder Nederland. Dat is hard nodig. Het gaat erom dat we zorgen dat alle Nederlanders gelijke kansen krijgen op een gezond leven. Dit doen we door in te zetten op gezond gedrag en een gezonde leefstijl.

“Wij denken dat een belangrijk deel van het resultaat behaald wordt dicht bij mensen, in de regio, in de wijken en door problemen in samenhang aan te pakken. Daarom zetten wij ons in voor regionale afspraken die aansluiten op het landelijke akkoord”, aldus Rietveld.

Preventieakkoord

Nationaal Preventieakkoord (pdf 659 kB)