Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vaccinatieronde tegen meningokokkenziekte W gaat NIET door

Geplaatst op: 18 februari 2020

Update: 16 maart 2020, 13.00 uur

LET OP, wijziging in de planning.

In verband met het coronavirus gaat de meningokokkencampagne die deze maand gepland stond, tot nader orde nìet door. In overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft GGD hiertoe besloten. Alle jongeren die in aanmerking komen voor deze vaccinatie, krijgen vóór de zomer een nieuwe oproep.

Meningokokkenziekte W in Rijksvaccinatieprogramma

In de afgelopen 2 jaar is de vaccinatie tegen meningokokkenziekte W voor kinderen toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), in de vorm van het meningokokken ACWY-vaccin. De grote inspanning van alle betrokken partijen om bijna 750.000 jongeren van 14 tot 18 jaar te vaccineren tegen meningokokken W heeft effect.

Na jaren van stijging waren er in 2019 minder ziekte- en sterfgevallen. Tot november 2019 overleden 8 patiënten. In 2018 waren dat er 23. De inhaalcampagne voor 14-18 jarigen is zo goed als afgerond. Vanaf dit jaar worden alle 14-jarigen standaard opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie.

Voor jongeren van (bijna) 14 jaar

In maart 2020 begint GGD Groningen met het aanbieden van de meningokokken ACWY vaccinatie. Word je dit jaar 14 jaar, dan krijg je van ons een oproep. In de brief staat een tijd en plaats waar je de prik kunt halen.

Neem je je oproepkaart en legitimatiebewijs mee?

Kun je écht niet op de voorgestelde datum of tijd? Dan mag je naar een andere locatie om de prik te halen. Bekijk het oproepschema Meningokokken ACWY voor alle data en locaties in de provincie Groningen.