Tekstgrootte
kleiner groter

Er is een tekort aan het hepatitis A-vaccin

Er is momenteel een tekort aan hepatitis A-vaccins in Europa. Dit komt door een grote vraag naar het vaccin; er is meer vraag naar vaccin dan er wordt geproduceerd. De vaccins die nog op de markt zijn, worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen. Dit wordt zo geadviseerd door het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. 

Wat is het advies?

  1. Reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika krijgen steeds minder vaak hepatitis A. Reist u naar een van deze landen? Dan geven wij door de schaarste tijdelijk géén hepatitis A-vaccinatie i.v.m. het geringe risico dat u loopt.
  2. Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie bent u minimaal één jaar beschermd en hoogstwaarschijnlijk drie jaar. Daarom geven we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan drie jaar geleden is gegeven.
  3. Van het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin worden normaal gesproken twee vaccins gegeven voor de reis. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A. Daarom wordt de tweede vaccinatie uitgesteld tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn.                                                                  


GGD Groningen volgt de afspraken van het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering op. Meer informatie hierover volgt tijdens uw afspraak bij GGD Groningen. We verwachten dat het hepatitis A-vaccin eind 2017 weer normaal verkrijgbaar is in Nederland.

Deel deze pagina op

Contact

050 367 40 00

E-mail - Twitter - Facebook

Reizigersvaccinaties

050 367 43 77

Alleen WhatsApp

06 105 65 212

ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur