Tekstgrootte
kleiner groter

Jodiumtabletten uit voorzorg verspreid

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start in de week van 9 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland.

Niet iedereen krijgt jodiumtabletten thuisgestuurd: alleen kinderen onder de 18 jaar krijgen ze per post. En dan in de provincie Groningen alleen in de gemeenten die minder dan 100 kilometer rondom de kerncentrale Emsland in Lingen (Duitsland) liggen.

Vrouwen die zwanger zijn en in de zone tot 100 kilometer vanaf een kerncentrale wonen, krijgen het advies om op het moment van een kernincident jodiumtabletten in te nemen om hun ongeboren kind te beschermen.

Alleen in het geval van een kernongeval

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Eén van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij mensen jonger dan 18 jaar. Door jodiumtabletten in te nemen op het moment dat de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan om deze alvast in huis te hebben in het geval van een kernongeval. Net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. De dichtstbijzijnde kerncentrale vanuit Groningen is Emsland in Lingen (Duitsland) en deze ligt zo’n 70-100 kilometer bij onze provincie vandaan.

Lees meer over de jodiumtabletten op waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het ministerie van VWS

Telefoonnummer: 1400 of WhatsApp: 06-55001400.

Doosje jodiumtabletten in brievenbus

Deel deze pagina op

Contact

050 367 40 00

E-mail - Twitter - Facebook

Reizigersvaccinaties

050 367 43 77

Alleen WhatsApp

06 105 65 212

ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur