Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Onderzoek naar gedrag tijdens coronacrisis

Geplaatst op: 13 november 2020

We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus, COVID-19. Lukt het ons nog steeds om ons aan de maatregelen te houden die de verspreiding van het virus moeten tegengaan? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het vragenlijstonderzoek dat de GGD’en samen met het RIVM en GGD GHOR Nederland uitvoeren.

We nodigen je uit om mee te doen aan dit onderzoek!
Dat kan hier: Vragenlijst corona RIVM – GGD

Waarom doen wij dit vragenlijstonderzoek?

  • Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich eraan te houden en wat het effect van de maatregelen op mensen is. Het onderzoek gaat dus over ons gedrag en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ons gaat in deze coronaperiode.
  • Het doel is dat de overheid haar beleid zo beter op onze behoeften en drijfveren kan afstemmen en de juiste gedragsmaatregelen kan vaststellen.

Communicatie speelt hierbij ook een belangrijke rol. We onderzoeken daarom onder andere of de communicatie goed en effectief is. En zo niet, wat we moeten aanpassen.

We kijken ook naar het effect van de maatregelen op de gezondheid en het welzijn van mensen. Hoe beter we dit alles weten, ook vanuit gedragswetenschappelijk perspectief, hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen.

Over welk gedrag gaat het onderzoek?

  • Mensen wassen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden hun handen en houden altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Maar lukt dat ook altijd?
  • Wat doen de maatregelen – zoals, blijf zoveel mogelijk thuis – met hoe mensen zich voelen? Dat willen we graag weten.
  • In het onderzoek stellen we daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben.

Samenwerking RIVM, GGD’en en GGD GHOR Nederland
De GGD’en voeren het onderzoek uit, in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland en de wetenschappelijke adviesraad van het RIVM.

Deze raad bestaat uit topexperts in de gedrags- en communicatiewetenschappen. Het onderzoek wordt uitgezet via het verspreiden van de link, bovenaan dit bericht. Het RIVM verwacht de resultaten in de laatste week van november 2020 te kunnen publiceren.

Meer informatie over het gedragsonderzoek vind je op de website van het RIVM.