Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 laat positieve trend zien

Geplaatst op: 12 oktober 2020

De leefstijl van scholieren in de provincie Groningen is de afgelopen vier jaren verbeterd. Minder scholieren op het voortgezet onderwijs roken of drinken alcohol. Daarmee zet de positieve trend in het gebruik van alcohol en rookwaren zich door.

Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 van GGD Groningen. Deze monitor is een landelijk vragenlijstonderzoek dat door alle 25 GGD’en in Nederland in de periode oktober tot en met december 2019 is uitgevoerd. Met een respons van 6.173 deelnemers heeft ruim vier op de tien scholieren uit klas 2 en 4 in onze provincie meegedaan.

Minder scholieren drinken alcohol en roken

Uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd blijkt dat het alcoholgebruik van vierdeklassers in het voortgezet onderwijs tussen 2015 en 2019 is afgenomen.

 • Dronk in 2015 gemiddeld 57% van de vierdeklassers nog alcohol, in 2019 is dit 44%.
  • Ter vergelijking, in Nederland drinkt gemiddeld 40% van de vierdeklassers alcohol.
 • Ook het bingedrinken is gedaald onder scholieren in de 4e klas.
  • In 2015 was dit 45% en in 2019 34%.
  • Landelijk is dit gemiddeld 29%.

Het aandeel scholieren dat rookt, daalt eveneens snel.

 • In 2019 heeft één op de tien vierdeklassers afgelopen week gerookt, tegenover één op de zes in 2015 en één op de vier in 2012.
 • Onder scholieren in de 2e klas zien we een vergelijkbare ontwikkeling.

Psychosociale gezondheid is verslechterd

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 blijkt verder dat de psychosociale gezondheid van scholieren is verslechterd afgelopen vier jaar.

 • Bijna drie op de tien scholieren ervaart een matige of slechte psychosociale gezondheid.
  • Dit is een stijging van enkele procenten ten opzichte van 2015. Iets hoger dan het landelijk gemiddelde, want daar gaat het om een kwart van de scholieren.

Tegenover de dalende cijfers op psychosociale gezondheid worden hogere scores genoteerd op geluk en algemene gezondheid.

De beeldvorming verandert

Afgelopen jaren hebben de Groninger gemeenten en GGD Groningen veel aandacht besteed aan de preventie van roken. De ‘rookvrije generatie’ en de ‘aarzel niet’ campagne zijn hier voorbeelden van. Sinds 2014 mag er alleen nog alcohol en rookwaren verkocht worden aan volwassenen.

Uit ander onderzoek blijkt dat de naleving van de leeftijdsgrens bij diverse verkoopkanalen afgelopen jaren is verbeterd. Ook de campagne NIX18 heeft bijgedragen aan de maatschappelijke beeldvorming dat onder de 18 niet roken en geen alcohol de norm moet zijn.

Meer resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 kun je vinden op ggdgroningen.incijfers.nl.