Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Post & krant zijn veilig als je je handen wast

Geplaatst op: 17 maart 2020

Het UMCG heeft zondag opgeroepen om geen kaarten meer te versturen aan kwetsbare patiënten. Het ziekenhuis wil daarmee voorkomen dat het coronavirus zich juist bij die groep kan verspreiden.

Nu komen bij ons veel telefoontjes binnen met de vraag of je de post nog wel veilig kunt openen als je zelf verder gezond bent. Dat is zo, mits je daarna je handen wast.

Je kunt het virus op 2 manieren oplopen:

  • Doordat iemand in jouw omgeving (die al besmet is) niest of hoest en jij die kleine druppeltjes (‘aerosolen’) inademt.
  • Door dezelfde oppervlakten aan te raken als iemand die besmet is en vervolgens bijvoorbeeld je vingers in je mond of neus te stoppen.

Voor het eerste is een eenvoudige oplossing: houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Het tweede is net zo eenvoudig op te lossen:

  • Was je handen regelmatig.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze daarna weg.

Hoe zit het dan met de post en besmettelijkheid?

Post is enige tijd onderweg en het virus heeft niet het eeuwige leven. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar hoe lang het virus kan overleven op oppervlakten.

Was gewoon gedurende de dag regelmatig je handen met water en zeep. Zo voorkom je dat je door aanraking van mensen en voorwerpen (zoals deurklinken, lichtknopjes, post) besmet raakt. En dan kun je dus ook de krant gewoon blijven lezen!